מונחים רפואיים בעברית – פינתו של פרופ פריאר והפעם: אלח וזיהום, מתוך jc 421 , חינם


במגזין הקודם שוחחנו על “קדחת” ו”דלקת” וברצוננו  להקדיש טור זה הפעם למילים  “אלח” וזיהום”. המילה “אלח” מופיעה בספר תהילים (יד’ 3) “הכל סר, יחדיו נאלחו, אין עושה טוב” “יחדיו נאלחו” משמעותו ” הכל הושחת”.

אנחנו משתמשים במונח “אלח דם” כדי לתאר מצב של ספסיס ולא כן המילון למונחי רפואה של האקדמיה ללשון העברית שאינו מזכיר את שם העצם “אלח” בכלל.   מילון זה  משתעשע בשם התואר “א??לח?י” למטרות שונות.

לדוגמא, “אוטם אלחי”  הוא septic infarct”  ו”דלקת א?ל-א?לחית של קרומי המוח” היא “aseptic meningitis” . יתכן ולא כל אחד ירוץ וישתמש בשם מגושם זה ויהיו כאלה שירצו לקצר ולהשתמש בשם ” דלקת קרום המוח אל-אלחית” או ישתמשו בשם הלועזי.

“הלם אלחי” “septic shock” נשמע לי קצר וקולע וכן “הפלה אלחית” “septic abortion” ו”פקק אלחי” “septic thrombus .

במילה “זיהום”  אנחנו נפגשים לראשונה בתלמוד הירושלמי, ומשמעותה כמו היום “טינוף” ולכלוך”. גם כאן המילון של האקדמיה מציע מספר צרופים מעניינים. “זהום מוצלב” מתורגם במילה “cross infection“. לדעתי אין זה תרגום מוצלח. נכון ש “cross” מלה אנגלית לצלב. אך למלה    “cross” משמעויות נוספות כגון לעבור מצד אחד לצד אחר, למשל “ you cross a bridge”   אתה חוצה את הגשר מצד אחד של הנהר לצדו השני. המלים “cross infection” אינם קשורים לצלב אלא לעובדה שהזיהום עובר מחולה אחד לשני, וכדאי שנבקש מהועדה ללשון העברית לתת את דעתה לנושא זה שנית.  אינני מומחה ללשון העברית ואשמח לשמוע דעות נוספות.

“זיהום פטריתי” לא דורש הסבר וכן  “זיהום חיידקי” או “זיהום נגיפי”. “זיהום תורפה”,  תיאור עברית יפה לזיהום “אופורטוניסתי”. המילון  למונחי הרפואה והבריאות, מהוצאת כרטא מציע את המונח “זיהום מזדמן” וזה כמובן תרגום מילולי למלה “אפורטוניסטי”. “מפרצת זיהומית” הרי היא “septic aneurysm“.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

מקור: pubmed
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|16/04/2026

גרורות לעין הן תופעה מוכרת, כאשר הענבייה (uvea) היא האתר השכיח ביותר למעורבות גרורתית. עם זאת, גרורות לקשתית (iris) הן נדירות יחסית, ובמיוחד כאשר מקורן הוא בסרטן ריאה מסוג Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC)

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

השפעות מין ומגדר על תחלואה באסתמה

השפעות מין ומגדר על תחלואה באסתמה

מקור: Journal of Clinical Medicine
ד"ר ליאור ברוך
ד"ר ליאור ברוך
אין תגובות|30/11/2025

הבדלי מין ומגדר ניכרים במאפיינים האפידמיולוגיים של אסתמה, במהלך הקליני ובאופי התגובה הדלקתית

יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ עשוי להיות נפוץ ב־SSc

יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ עשוי להיות נפוץ ב־SSc

מקור: Arthritis Research & Therapy
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|30/09/2025

בקרב מטופלים עם סקלרודרמה מערכתית (SSc) ואי־סבילות למאמץ, 44% הראו יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ (PH), כאשר רובם הציגו סימנים של אי־ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן