מאפייני השיניים בתינוק עשויים לרמז לפנוטיפ ADHD או אוטיזם (Transl Psychiatry)

שיניי התינוק עשויים לספק מידע אודות המטבוליזם של מרכיבים חיוניים ורעילים בגוף התינוק ולהצביע על הבדלים בין ילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention Deficit-Hyperactivity Disorder) ו/או הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, בהשוואה לילדים ללא הפרעות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר קטן בתאומים, שפורסמו בכתב העת Translational Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ADHD והפרעות מהספקטרום של אוטיזם הן הפרעות נוירו-התפתחותיות בעלות אתיולוגיה ופנוטיפים חופפים. לאחרונה הם דיווחו על שינויים בדפוסי מטבוליזם של מרכיבים חיוניים בילדים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, עם הבדלים במטבוליזם של אבץ ונחושת. כעת, החוקרים ביקשו להרחיב את השימוש בסמנים אלו למטבוליזם של מרכיבים לפני הלידה ולאחריה במטרה לסייע בהבחנה בין ביקורות ובין ילדים עם אבחנה של ADHD ו/או הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

המחקר כלל 74 תאומים ממחקרי תאומים ארציים בשבדיה, עם אבחנה של ADHD ו/או הפרעות מהספקטרום של אוטיזם באחד התאומים החוקרים בחנו את ההבדלים בפרופילי חשיפה ל-10 מתכות לאורך החיים העובריים ותקופת ילדות מוקדמת באמצעות מדידת סמנים בשיניים. ניתוח RQA (Recurrence Quantification Analysis) שימש לאפיון התכונות של הדפוסים המטבוליים של מתכות אלו.

החוקרים בחנו את הפרופילים של עופרת, קובלט, אבץ ומרכיבים אחרים ב-13 ילדים עם ADHD, 8 ילדים עם אוטיזם, 12 ילדים עם שתי ההפרעות הנוירולוגיות ו-41 ילדים בריאים. הם מסבירים כי עוברים ויילודים נוצרת שכבת שן חדשה כל יום, אשר מספקת תבליט לכימיקאלים בגוף היילוד באותה עת ומהווה מעין תיעוד של החשיפה הכרונולוגית, בדומה לטבעות של עצים.

הממצאים הצביעו על תכונות ספציפיות ל-ADHD וכן חותמות ייחודיות בילדים עם ADHD או אוטיזם, כמו גם בילדים עם שתי ההפרעות. מהנתונים עלה כי בילדים עם ADHD, תועדה ירידה בסדירות מעגלי מטבוליזם קובלט (p=0.017), עופרת (p=0.016) וונדיום (p=0.01), בהשוואה לילדים בעלי התפתחות תקינה. בדומה, מורכבות מעגלי קובלט, נחושת וונדיום הייתה ירודה בילדים עם ADHD.

החוקרים מזהירים כי מדגם המחקר היה קטן וכי התוצאות עשויות להיות מושפעות מגורמים שונים, אך מאמינים כי יש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Transl Psychiatry 2019

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שימוש בפרצטמול במהלך היריון והסיכון להפרעת מהספקטרום של אוטיזם או הפרעת קשב וריכוז בצאצאים

מקור: BMJ
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות הסקירה המקיפה של העדויות בספרות הרפואית מהן עולה כי ייתכן שקיים קשר בין שימוש בפרצטמול בהיריון ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז בצאצאים

המצאות על הספקטרום האוטיסטי ו-CMV מולד (PEDIATRICS)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/06/2024

מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, בדק את הקשר בין מחלת cCMV לבין המצאות על הספקטרום האוטיסטי (ASD). ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן