הנחיה מבוססת-עדות: טיפול תוך ורידי באימונוגלובולין בטיפול במחלות נוירומוסקולריות/ דר’ רויטל גנדלמן-מרטון

רקע

IVIg מאושר על ידי ה- FDA לטיפול בסינדרום גילן-ברה ובפולינאורופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית, אך קיים בו שימוש נפוץ גם לאינדיקציות שאינן מאושרות על ידי ה- FDA.

מטרת העבודה היתה להעריך את יעילות IVIg לטיפול שמחלות נוירומוסקולריות.

שיטות

חיפוש במאגרי נתונים של MEDLINE, Web of Science ו- EMBASE   בשנים 1966-2009. מאמרים נבחרים נוקדו על פי תכנית הקלסיפיקציה של העדויות של ה- AAN.

תוצאות והמלצות

IVIg יעיל באותה מידה כמו פלסמפרזיס ויש להציעו לטיפול בסינדרום גילן-ברה במבוגרים (רמה A). IVIg יעיל ויש להציעו לטיפול ארוך-טווח בפולינאורופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית (רמה A).

IVIg כנראה יעיל ויש לשקול את השימוש בו במיאסטניה גרביס בינונית עד חמורה ובנאורופתיה מוטורית מולטיפוקלית (רמה B). ייתכן ש- IVIg יעיל בטיפול בדרמטומיוזיטיס שאינה מגיבה לטיפול במבוגרים ובסינדרום מיאסטני למברט-איטון (רמה C). אין עדות מספקת כדי לתמוך או להפריך שימוש ב- IVIg בטיפול בנאורופתיה הקשורה לאימונוגלובולין M-פרפרוטאין , inclusion body myositis, פולימיוזיטיס, רדיקולופלקסונאורופתיה סכרתית, סינדרום מילר-פישר, או טיפול שגרתי בסינדרום פוסט-פוליו או בילדים עם סינדרום גילן ברה (רמה U). אין לשקול שילוב של IVIg עם פלסמפרזיס לטיפול בסינדרום גילן-ברה (רמה B). יש צורך בנתונים נוספים על מנת לקבוע את יעילות IVIg בהשוואה לטיפולים או שילובי טפולים אחרים. על פי רוב המחקרים, תופעות לוואי חמורות הקשורות לטיפול ב- IVIg נדירות. חשוב להתאים את הטיפול באופן אינדיבידואלי.


Patwa HS, Chaudhry V, Katzberg H, et al. Evidence-based guideline: Intravenous immunoglobulin in the treatment of neuromuscular disorders. Neurology 2012;78:1009-1015.


הצעות לקריאה נוספת:

Raphael JC, Chevrer S, Harboun M, et al, for French G

uillain-Barre Syndrome Cooperative Group. Intravenous immune globulins in patients with Guillain-Barre Syndrome and contraindications to plasma exchange: 3 days versus 6 days. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2001;71:235-238.

Hughes RA, Donofrio P, Bril V, et al. Intravenous immune globulin (10% caprylate-chromatography purified) for the treatment of chronic inflammatory demyelinating polyradiculoneuropathy (ICE study): a randomized placebo-controlled trial. Lancet Neurol 2008;7:136-144.

Zinman L, Ng E, Bril V. IV immunoglobulin in patients with myasthenia gravis: a randomized controlled trial. Neurology 2007;68:837-841.

Leger JM, Chassande B, Musset L, et al. Intravenous immunoglobulin therapy in multifocal motor neuropathy: a double-blind, placebo-controlled study. Brain 2001;124:145-153.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בטיחות של יצירת דלף אנדו־ווסקולרי (צנתורי) לטיפול בהידרוצפלוס בלחץ תקין (NPH): ממצאים ממחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, בעל זרוע אחת

בטיחות של יצירת דלף אנדו־ווסקולרי (צנתורי) לטיפול בהידרוצפלוס בלחץ תקין (NPH): ממצאים ממחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, בעל זרוע אחת

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery (JNIS)
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/10/2026

הטיפול הסטנדרטי בהידרוצפלוס בלחץ תקין (Normal Pressure Hydrocephalus – NPH) הוא השתלת דלף חדרי־צפקי (VP Shunt) בניתוח נוירוכירורגי פתוח

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/10/2026

המחקר נועד להשוות בין שתי הפרוצדורות הללו מבחינת יעילות קלינית, שיעור סיבוכים ועלויות כלכליות למערכת הבריאות לאורך זמן

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן