רקע
מחקרים קודמים דיווחו על חולים עם minimal conscious state (MCS) 1 עד 12 חודשים לאחר התחלת הקומה, ורובם כללו אוכלוסיות חולים הטרוגניות. בהתבסס על נתונים אלה, לא ברור מהו פרק הזמן שמעבר לו לא ניתן לצפות להחלמה בחולי MCS.
מטרת העבודה היתה להשוות את התוצאה התפקודית ארוכת הטווח בחולים במצב וגטטיבי או ב- MCS שנה אחת לאחר התחלת הקומה, ובהמשך אחת לשנה במשך 5 שנים.
שיטות
נסקר רטרוספקטיבית המהלך הקליני של 12 חולים במצב וגטטיבי ו- 39 חולים עם MCS. התוצאה הוערכה 2, 3, 4 ו- 5 שנים לאחר הפגיעה תוך שימוש ב- 5 הקטגוריות של Glasgow Outcome Scale וקטגוריה נוספת לחולים עם MCS. ניתוח רגרסיה לוגיסטית בדק את הקשר בין כל תוצאה (שיפור או התדרדרות) ו- 10 משתנים מנבאים, כולל- בין השאר- פוטנציאלים מעוררים אודיטוריים שהוקלטו בשלב מוקדם של הקומה.
תוצאות
אף אחד מהחולים במצב וגטטיבי לא השתפר במהלך תקופת המעקב: 9 חולים נפטרו, 2 נותרו במצב וגטטיבי ואחד אבד למעקב. מבין החולים עם MCS: 14 נפטרו, 9 נותרו ב- MCS, 13 יצאו מ- MCS עם נכויות קשות, ו- 3 אבדו למעקב. מצב וגטטיבי, גיל מעל 39, והעדר דו-צדדי של מרכיבים קורטיקליים בפוטנציאלים המעוררים האודיטוריים היו קשורים משמעותית עם התדרדרות.
מסקנות
בניגוד לחולים במצב וגטטיבי, שליש מהחולים ב- MCS השתפרו יותר משנה לאחר התחלת הקומה. ממצא זה מדגיש את הצורך בהגדרת גבול אמין בין מצב וגטטיבי ל- MCS.
Luaute J, Maucort-Boulch D, Tell L, et al. Long-term outcomes of chronic minimally conscious and vegetative states. Neurology 2010;75:246-52.
הצעות לקריאה נוספת:






תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!