גורמי סיכון וסקולריים ונאורופתיה סכרתית.

דר’ רויטל גנדלמן מרטון , עורכת מדור נוירולוגיה 

Tesfaye S, Chaturvedi N, Eaton S, et al. Vascular risk factors and diabetic neuropathy. N Engl J Med 2005;352:341-350.

רקע.

מעבר לבקרה גליקמית, אין כיום טיפולים לנאורופתיה סכרתית. לכן, הכרחי למצוא גורמי סיכון לנאורופתיה הניתנים לשינוי.

במחקר זה נבדקו גורמי סיכון להתפתחות נאורופתיה דיסטלית סימטרית ב- 1172 חולים עם סכרת מסוג I מ- 31 מרכזים שהשתתפו ב- (EURODIAB) European Diabetes Prospective Complications Study .

שיטות.

נאורופתיה הוערכה בנקודת ההתחלה (1989 עד 1991) ובזמן המעקב (1997 עד 1999), עם מעקב ממוצע של 0.6  ± 7.3 שנים. הפרוטוקול הסטנדרטי כלל הערכה קלינית, בדיקה סנסורית כמותית ומבחנים אוטונומיים.

ליפידים וליפופרוטאינים בסרום, glycosylated hemoglobin, ושיעור הפרשת אלבומין בשתן נמדדו במעבדה מרכזית.

תוצאות.

בזמן המעקב, נאורופתיה התפתחה ב- 276 מתוך 1172 חולים ללא נאורופתיה בנקודת ההתחלה(23.5%).

ההארעות המצטברת של נאורופתיה היתה קשורה לערך של ה- glycosylated hemoglobin ולמשך הסכרת. לאחר התאמה לגורמים אלה, נמצא שרמות גבוהות יותר של כולסטרול כללי ו-LDL וטריגליצרידים, BMI גדול יותר, רמות גבוהות יותר של von Willebrand factor, שיעור גבוה יותר של הפרשת אלבומין בשתן, יתר לחץ דם ועישון היו קשורים באופן משמעותי עם ההארעות המצטברת של נאורופתיה.

לאחר התאמה לגורמי סיכון אחרים ולסיבוכי סכרת, נמצא שמשך הסכרת, הרמה הנוכחית של glycosylated hemoglobin, שינוי ברמת ה- glycosylated hemoglobin במשך תקופת המעקב, BMI, ועישון נותרו כקשורים באופן עצמאי עם הארעות הנאורופתיה.

מחלה קרדיו-וסקולרית בנקודת ההתחלה היתה קשורה עם סיכון כפול לנאורופתיה.

מסקנות.

מחקר פרוספקטיבי זה מראה שבנוסף לבקרה הגליקמית , הארעות נאורופתיה קשורה עם גורמי סיכון קרדיו-וסקולריים הניתנים לשינוי, כולל רמה גבוהה של טריגליצרידים, BMI , עישון ויתר לחץ-דם.

הצעות לקריאה נוספת:

The Diabetes Control and Complications Trial Research Group. The effect of intensive diabetes therapy on the development and progression of neuropathy. Ann Intern Med 1995;122:561-8.

Tesfaye S, Stevens LK, Stephenson JM, et al. Prevalence of diabetic peripheral neuropathy and its relation to glycemic control and potential risk factors: the EURODIAB IDDM Complications Study. Diabetologia 1996;39:1377-84.

Forrest KY, Maser RE, Pambianco G, et al. Hypertension as a risk factor for diabetic neuropathy: a prospective study. Diabetes 1997;46:665 70.

Mitchell BD, Hawthorne VM, Vinik AI. Cigarette smoking and neuropathy in diabetic patients. Diabetes Care 1990;13:434-7.

Dyck PJ, Davies JL, Wilson DM, et al. Risk factors for severity of diabetic polyneuropathy: intensive longitudinal assessment of the Rochester Diabetic Neuropathy Study cohort. Diabetes Care 1999;22:1479-86.    

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/10/2026

המחקר נועד להשוות בין שתי הפרוצדורות הללו מבחינת יעילות קלינית, שיעור סיבוכים ועלויות כלכליות למערכת הבריאות לאורך זמן

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן