ביטוי מוגבר של גנים כגורם פרוגנוסטי רע בסרטן הוושט

מחקר חדש מצביע על כך שביטוי עודף של הגנים ל- thymidylate synthase (TS)  ו- thymidine phosphorylase (TP) עשוי להצביע על פרוגנוזה רעה בחולים הסובלים מסרטן של הוושט.

הטיפול הכימותרפי המקובל כיום בסרטן הוושט הוא שילוב של 5-fluorouracil (5-FU) ו- cisplatin (CDDP).

החוקרים ציינו שבמחקרים קודמים כבר הודגם הקשר בין ביטוי בעודף של הגנים הללו וחוסר תגובה של קרצינומות של המעי הגס, הקיבה, הראש והצוואר ושל השד לטיפול ב-5FU. כמו כן נצפה ביטוי מוגבר של TP בקרצינומות שונות בהן הוא היה קשור בפרוגנוזה רעה יותר. 

החוקרים בדקו גידולים של הוושט שנכרתו בניתוח ב-18 גברים ו-11 נשים. גילם הממוצע היה 63.2 ו-28% מהם היו מעשנים כבדים. מבין הגידולים 65.5% היו מסוג קרצינומה קשקשית ואילו 34.5% היו מסוג אדנוקרצינומה.

החוקרים בדקו את רמות הביטוי של TS ו-TP וניתחו את התוצאות בהקשר למצב החולה והתגובה הקלינית שלו לטיפול.

החוקרים מצאו ש-59.3% מהגידולים היו חיוביים ל-TS ו-74.1% ל-TP, בשני המקרים היתה קורלציה מובהקת סטטיסטית בין ביטוי הגנים לעישון.

החוקרים מצאו שיש קורלציה מובהקת בין רמות TP גבוהות ל- grade של הגידול ופחות מובהקת (P = .083) למעורבות בלוטות הלימפה, לגבי TS לא נמצאה קורלציה דומה.

על סמך תוצאות אלה ומכיוון שהמדדים שנמצאו קשורים לביטוי של הגנים מצביעים על פרוגנוזה רעה בחולים עם סרטן של הוושט, הציעו החוקרים לבצע בדיקות אימונוהיסטוכימיות בדגימות מהגידולים הללו על מנת שניתן יהיה להעריך מי מהחולים יגיב טוב יותר לטיפול.

לידיעה בדוקגייד 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

מקור: aua journals
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|27/09/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הבטיחות ואת היעילות של שימוש באדי מים לצורך אבלציה של רקמת ערמונית בקרב גברים עם סרטן ערמונית מקומי (PCa) בדרגת סיכון בינוני במעקב של 12 חודשים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן