לקוצב בחדר שמאל השפעה טובה יותר מלקוצב בחדר ימין לטיפול בטיפול בפרפור עליות (J Am Coll Cardiol)

מחקר חדש מוצא כי כסיוע להסרה של ה-atrioventricular junction, קוצב בחדר שמאל (LV) מראה יעילות גבוהה מעט בהשוואה לקוצב בחדר ימין (RV) בהגדלת הפרקציה המוזרקת מן הלב ובהפחתת הזרימה ההפוכה דרך המסתם המיטראלי. אולם, עדיין לא ברור האם ניתן להפיק מממצא זה תועלת קלינית.

החוקרים ערכו השוואה בין מתן קצב בחדר שמאל לבין מתן קצב בחדר ימין באמצעות אנליזת נתונים שנאספו מ-44 נבדקים שהשתתפו במחקר. כל הנבדקים סובלים מפרפור עליות קבוע, והשוואה בין הנבדקים בקרב שתי הקבוצות בוצעה תוך 24 שעות מהסרת ה-junction .

החוקרים מוצאים כי בהשוואה לערכים שנמדדו לפני ההסרה, עליה בפרקציה המוזרקת ובזמן המילוי נמצאו בשתי קבוצות הנבדקים. אולם, שינוי גדול יותר של נמצא בקרב אלו שבהם קוצב ב-LV.

קוצב ב-LV נמצא קשור לעליה בשיעור 5.7% בגודל הפרקציה המוזרקת ולירידה בשיעור של 16.7% בזרימה המיטראלית הפוכה בהשוואה לקוצב ב-RV. יתרה מכך, רוחב מקבץ גלי QRS נמצא קצר ב-5% במתן קצב ב-LV. נוכחות בעיות תיפקוד סיסטוליות לא השפיעה על התוצאה, אך שיפור גדול יותר בזרימה המיטראלית ההפוכה נצפה בקרב חולים בעלי חסימה ב-left bundle branch.

החוקרים מציינים כי למרות שקוצב ב-LV הראה השפעה בולטת יותר מקוצב ב-RV, לא ברור כיצד קשורות ההשפעות ההמו-דינמיות הללו לתוצאה קלינית. הם מקווים כי תוצאות השלב הכרוני של המחקר שבמסגרתו נאספו הנתונים יעזרו להגדיל את הידע אודות היתרונות הכרוכים באתרי מתן קצב שונים בחולים אלה.

במאמר מערכת מצורף, מציין הכותב כי הנתונים קצרי הטווח שנאספו על-ידי החוקרים אינם מספיקים בכדי להצדיק את סיכון החולים ואת הקושי הכרוך בהשתלות מערכות קוצב בחדר הימני בלבד. הוא מוסיף כי עד להשגת נתונים ארוכי טווח צריכה בחירת אתר הקוצב להעשות בעיקר תוך התחשבות בשיקולי בטיחות.

J Am Coll Cardiol 2004;43:234-240.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

מקור: aua journals
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|27/09/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הבטיחות ואת היעילות של שימוש באדי מים לצורך אבלציה של רקמת ערמונית בקרב גברים עם סרטן ערמונית מקומי (PCa) בדרגת סיכון בינוני במעקב של 12 חודשים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן