קולונוסקופיה וירטואלית תלת מימדית אינה נופלת מקולונוסקופיה קונבנציונלית בגילוי פוליפים של המעי הגס

קולונוסקופיה וירטואלית תלת מימדית (three-dimensional virtual colonoscopy) רגישה כמו קולונוסקופיה קונבנציונלית בגילויים של פוליפים במעי ויתכן שאף עולה על הבדיקה המסורתית בזיהוי פוליפים גדולים הדורשים כריתה.

המחקר, שיפורסם ב- New England Journal of Medicine, מראה כי לבדיקה הוירטואלית רגישות של 93.8% בזיהוי פוליפים אדנומטיים או גדולים מ- 10 מ”מ, בהשוואה ל- 87.5% של הבדיקה המסורתית.

הרגישות של הבדיקה הממוחשבת עבור פוליפים בגודל 8-10 מ”מ היתה 93.9% ועבור פוליפים של 6-8 מ”מ 88.7%. רגישות הבדיקה הקונבנציונלית היתה 91.5% ו- 92.3%, בהתאמה.

במחקר הרב-מרכזי השתתפו 1,233 חולים, מהם 1,208 בסיכון ממוצע לסרטן המעי הגס. הגיל הממוצע היה 57.8 שנים. המשתתפים עברו קולונוסקופיה וירטולית ומייד לאחר מכן עברו את הבדיקה הקובנציונלית. הבדיקה נערכה תוך שימוש בבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) בשיטת “fly-through” העושה שימוש בתמונות תלת מימדיות ובאנימציה.

החולים שהו 14.1 דקות בממוצע בחדר ה- CT בהשוואה ל- 33.0 דקות בחדר הקולונוסקופיה. כולל התאוששות מסדציה הפרוצדורה הקונבנציונלית ארכה 95.9 דקות בממוצע. פיענוח הבדיקה הוירטולית ארך בין 16 ל- 24 דקות בממוצע במרכזים השונים.

קולונוסקופיה וירטואלית הינה פרוצדורה חודרנית פחות ויתכן כי עובדה זו תביא לכך שיותר אנשים בסיכון בינוני לסרטן המעי הגס יעברו בדיקת סקר. כיום רק 15% מאוכלוסיה זו עוברים קולונוסקופיה קונבנציונלית. הפרוצדורה הממוחשבת מהווה תוספת לאפשרויות האבחנתיות ולא נועדה להחליף את הקולונוסקופיה הרגילה, אומרים החוקרים.

RSNA 89th Scientific Assembly and Annual Meeting: Abstract C08-283. Presented Dec. 1, 2003.

N Engl J Med. 2003;349:2261-2265, 2191-2200

Radiological Society of North America 89th Scientific Assembly and Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

מקור: aua journals
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|27/09/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הבטיחות ואת היעילות של שימוש באדי מים לצורך אבלציה של רקמת ערמונית בקרב גברים עם סרטן ערמונית מקומי (PCa) בדרגת סיכון בינוני במעקב של 12 חודשים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן