האם משלב ויטמין D עם חומצות שומן אומגה שלוש מפחית את הסיכון למחלות אוטואימוניות? (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקשישים הנוטלים ויטמין D עם או ללא תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש תועד שיעור נמוך יותר משמעותית של מחלות אוטואימוניות לאורך חמש שנים, בהשוואה לאלו שנטלו פלסבו.

מטרת המחקר הייתה לבחון אם תוספי ויטמין D וחומצות שומן אומגה שלוש עשויים להפחית את הסיכון למחלות אוטואימוניות. החוקרים התבססו על נתוני מחקר VITAL (Vitamin D and Omega 3), מחקר ארצי, אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אשר כלל 25,871 משתתפים, מהם 12,786 גברים בגילאי 50 שנים ומעלה ו-13,085 נשים בגילאי 55 שנים ומעלה.

התוצא העיקרי היה היארעות מחלה אוטואימונית, כולל דלקת מפרקים שגרונית, פולימיאלגיה ריאומטיקה, מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס, פסוריאזיס וכל המחלות האוטואימוניות האחרות.

המשתתפים במחקר היו במעקב לאורך חציון של 5.3 שנים, כאשר במהלך המעקב 123 משתתפים בזרוע הטיפול בויטמין D ו-155 בזרוע הפלסבו אובחנו עם מחלה אוטואימונית (יחס סיכון של 0.78, P=0.05). מבין המטופלים בחומצות שומן אומגה שלוש, 130 משתתפים אובחנו עם מחלה אוטואימונית, בהשוואה ל-148 משתתפים בזרוע הפלסבו (יחס סיכון של 0.85, p=0.19).

בהשוואה לקבוצת הביקורת (פלסבו של ויטמין D ופלסבו של אומגה שלוש; 88 חולים עם מחלה אוטואימונית), 63 משתתפים שנטלו ויטמין D ואומגה 3 (יחס סיכון של 0.69, רווח בר-סמך 95% של 0.49-0.96), 60 משתתפים שטופלו בויטמין D בלבד (יחס סיכון של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.48-0.94) ו-67 משתתפים שקיבלו רק אומגה שלוש (יחס סיכון של 0.74, רווח בר-סמך 95% של 0.54-1.03) אובחנו עם מחלה אוטואימונית.

ממצאי המחקר מעידים כי תוספי ויטמין D לאורך חמש שנים, עם או בלי אומגה שלוש, מפחיתים את הסיכון למחלות אוטואימוניות בהיקף של 22%, בעוד שתוספי אומגה שלוש, עם או ללא ויטמין D, הפחיתו את הסיכון למחלות אוטואימוניות בשיעור של 15%, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

The BMJ, 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן