שתיית קפה או תה מלווה בסיכון מופחת לאירועים מוחיים או דמנציה (PLoS One)

שתיית קפה או תה מלווה בסיכון מופחת לאירוע מוחי ודמנציה, כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה באלו שצרכו את שני המשקאות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על המעורבות של קפה ותה בהתפתחות אירוע מוחי ודמנציה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות הקשר בין צריכה משולבת של קפה ותה ובין הסיכון לאירוע מוחי, דמנציה והתפתחות דמנציה לאחר אירוע מוחי.

מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל 365,682 משתתפים בגילאי 50-74 שנים ממאגר UK Biobank. המשתתפים הצטרפו למחקר בין 2006 עד 2010 והיו במעקב עד שנת 2020. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין צריכת קפה או תה ובין היארעות אירוע מוחי ודמנציה, לאחר תקנון לגיל, מין, מוצא אתני, הכנסה, מדד מסת גוף, פעילות גופנית, הרגלי צריכת אלכוהול, הרגלי עישון, תזונה, צריכת משקאות ממותקי-סוכר, רמות LDL, HDL, היסטוריה של ממאירות, סוכרת, או מחלת עורקים קרדיווסקולארית ויתר לחץ דם.

לאורך חציון מעקב של 11.4 שנים, 5,079 חולים פיתחו דמנציה ו-10,053 פיתחו אירוע מוחי. הקשר בין צריכת קפה ותה ובין אירוע מוחי ודמנציה היה לא-ליניארי, כאשר צריכה של 2-3 כוסות קפה ביום וצריכה של 3-5 כוסות תה ביום, או צריכה משולבת של 4-6 כוסות קפה/תה ביום, לוו בסיכון הנמוך ביותר להיארעות אירוע מוחי ודמנציה.

בהשוואה לאלו שלא שתו תה וקפה, שתייה של 2-3 כוסות קפה ושל 2-3 כוסות תה ביום לוותה בירידה של 32% בסיכון לאירוע מוחי ובירידה של 28% בסיכון לדמנציה. יתרה מזאת, צריכה משולבת של קפה ותה לווה בסיכון נמוך יותר לאירוע מוחי איסכמי ודמנציה וסקולארית.

בנוסף, השילוב של צריכת קפה ותה לווה בסיכון נמוך יותר לדמנציה לאחר אירוע מוחי, כאשר הסיכון הנמוך ביותר לדמנציה לאחר אירוע מוחי תועד עם צריכה יומית של 3-6 כוסות קפה ותה (יחס סיכון של 0.52, רווח בר-סמך 95% של 0.32-0.83).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי צריכת קפה ותה בנפרד, או ביחד, לוותה בסיכון מופחת לאירוע מוחי ודמנציה. צריכה של קפה בלבד או בשילוב עם תה לוותה בסיכון נמוך יותר לדמנציה לאחר אירוע מוחי.

PLoS One, Nov 16, 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן