מה בין חומצות שומן בתזונה ובדם ובין הסיכון למחלה כלילית? (Ann Intern Med)

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine טוענים מומחים כי העדויות הנוכחיות אינן תומכות באופן חד-משמעי בהנחיות לטיפול במחלות לב וכלי דם, הממליצות על צריכה רבה של חומצות שומן רב בלתי רוויות וצריכה נמוכה של שומן רווי.

ברקע למחקרים מסבירים החוקרים כי ההנחיות ממליצות על שינוי צריכת חומצות שומן במטרה לשפר את בריאות הלב וכלי הדם. במסגרת הסקירה הנוכחית הם ביקשו לסכם את העדויות הנוגעות לקשר בין חומצות שומן ומחלה כלילית. לשם כך, הם ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Science Citation Index ו-Cochrane Central Register of Controlled Trials עד יולי 2013.

הסקירה התמקדה במחקרים תצפיתיים, פרוספקטיביים ואקראיים ומבוקרים. החוקרים אספו את הנתונים אודות מאפייני המחקר ובחנו הטיות אפשריות.

החוקרים זיהו 32 מחקרים תצפיתיים (כ-530,000 משתתפים) להערכת חומצות שומן בדיאטה; 17 מחקרים תצפיתיים (כ-25,000 משתתפים) להערכת סמנים לחומצות שומן ו-27 מחקרים אקראיים ומבוקרים (כ-100,000 משתתפים) של תוספי חומצות שומן. במחקרים תצפיתיים, הסיכון היחסי למחלה כלילית עמד על 1.02 עם חומצות שומן רוויות, 0.99 עם חומצות שומן חד-בלתי-רוויות, 0.93 עם חומצות שומן ארוכות-שרשרת, אומגה-שלוש, רב-בלתי רוויות, 1.01 עם חומצות שומן ארוכות-שרשרת, אומגה-שש, רב-בלתי רוויות ו-1.16 עם חומצות שומן טראנס, בהשוואת השליש העליון והתחתון של צריכת שומן בתזונה. ההערכות המקבילות של חומצות שומן בדם עמדו על 1.06, 1.06, 0.84, 0.94 ו-1.05, בהתאמה.

החוקרים זיהו הטרוגניות של הקשרים בין חומצות שומן אינדיבידואליות בדם ומחלה כלילית.

במחקרים אקראיים ומבוקרים, הסיכון היחסי למחלה כלילית עמד על 0.97 עם תוספי α-Linolenic, 0.94 עם חומצות שומן ארוכות-שרשרת, אומגה-שלוש, רב-בלתי רוויות ו-0.89 עם חומצות שומן ארוכות-שרשרת, אומגה-שש, רב-בלתי רוויות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי הסקירה אינם תומכים בהמלצות הנוכחיות בנוגע לצריכת חומצות שומן להגנה על הלב וכלי הדם.

Ann Intern Med. 2014;160(6):398-406-406

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן