טיפול חדש מלווה בשיפור תפקוד קוגניטיבי בחולים עם סכיזופרניה (Am J Psychiatry)

מתן Xanomeline/Trospium Chloride, אגוניסט חדש לקולטן מוסקריני M1/M4, מלווה בשיפור קוגניטיבי משמעותי בחולים עם סכיזופרניה וליקוי קוגניטיבי, כך עולה מנתונים שנאספו משני מחקרים בשלב 3, אשר פורסמו בכתב העת American Journal of Psychiatry.

החוקרים אספו נתונים משני מחקרים בשלב 3 בחולים מאושפזים, אשר בחנו את היעילות של טיפול מונותרפי ב- Xanomeline/Trospium Chlorideלעומת פלסבו ב-357 מבוגרים עם סכיזופרניה אקוטית. במסגרת המחקר הושלמו הערכות ממוחשבות של ארבעה תפקודים קוגניטיביים עיקריים: תפקוד ניהולי, זיכרון מילולי, קשב ממושך והכרה מילולית.

הטיפול כלל מינון גמיש, החל מ-50 מ”ג/20 מ”ג פעמיים ביום למשך יומיים, לאחר מכן 100 מ”ג/20 מ”ג פעמיים ביום בימים 3-7, עם אפשרות העלאת מינון עד 125 מ”ג/30 מ”ג פעמיים ביום מיום 8.

המשתתפים סווגו כחולים עם ליקוי קוגניטיבי במידה והדגימו ירידה של למעלה מסטיית תקן אחת בהערכות תפקודים קוגניטיביים לעומת ביקורות בריאות.

מהנתונים עולה כי לעומת פלסבו, למתן Xanomeline/Trospium Chloride לא הייתה השפעה משמעותית על מדדים קוגניטיביים בכלל המדגם. בתת-קבוצה של חולים עם ליקוי קוגניטיבי, מתן Xanomeline/Trospium Chloride (71 חולים) לווה בשיפור גדול יותר משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי לאחר חמישה שבועות, בהשוואה למתן פלסבו (66 חולים) (גודל השפעה של 0.54, p=0.004). בקרב חולים בזרוע ההתערבות תועד השיפור הגדול ביותר בזיכרון הכרה מילולית, עם יתרונות נוספים בהערכת קשב ממושך ותפקוד ניהולי.

השפעת הטיפול התרופתי הייתה גדולה יותר בחולים עם ליקוי קוגניטיבי משמעותי יותר בתחילת הדרך, עם סך של לפחות 1.5 סטיות תקן מתחת לערכים התקינים בבריאים (גודל השפעה של 0.8).

הממצאים מצביעים על קורלציה מינימאלית בין שיפור בתפקוד קוגניטיבי ובין שינויים במדד תסמינים כולל, תסמינים חיוביים ושליליים, בשתי קבוצות הטיפול, רמז למנגנון פעולה בלתי-תלוי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקרים מעידים כי מתן Xanomeline/Trospium Chloride לטיפול בסכיזופרניה עשוי להביא לשיפור תפקוד קוגניטיבי.

Am J Psychiatry, Dec 11, 2024

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן