האם הפרעה בתפקודי התריס מעלה את הסיכון לטרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2? (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם תת-פעילות של בלוטת התריס ורמות Free T4 בחלק התחתון של הנורמה קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הורמוני תריס מהווים גורמי בקרה חשובים למשק הסוכר ומחקרים להערכת הקשר בין תפקודי התריס והיארעות סוכרת מסוג 2 הדגימו תוצאות סותרות. מטרתם כעת הייתה לבחון את העדויות ממחקרים פרוספקטיביים להערכת הקשר בין תפקודי התריס והסיכון לסוכרת מסוג 2.

החוקרים ערכו חיפוש שיטתי במאגרי Embase, Medline, Web of Science, Cochrane ו-Google Scholar לזיהוי מחקרים פרוספקטיביים להערכת הקשר בין תפקודי תריס ובין היארעות סוכרת מסוג 2. מבין 4,574 מאמרים שעלו בחיפוש, 7 ענו על קריטריוני הסקירה ונכללו בניתוח הנתונים.

המחקרים שנכללו בסקירה בחנו את הקשר בין תת-פעילות של בלוטת התריס (6 מחקרים), פעילות יתר של בלוטת התריס (5 מחקרים), רמות TSH בטווח התקין (4 מחקרים) ורמות Free T4 בטווח התקין (3 מחקרים) ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2.

מהנתונים עולה כי תת-פעילות של בלוטת התריס לוותה בעליה של 26% בסיכון לסוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.52), כאשר פעילות-יתר של בלוטת התריס לוותה בעליה של 16% בסיכון לסוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 0.90-1.46), בנוכחות רמות TSH בטווח התקין תועד יחס סיכון של 1.06 (רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.17) ובנוכחות רמות Free T4 בטווח התקין תועד יחס סיכון של 0.95 (רווח בר-סמך 95% של 0.91-0.98) לסוכרת מסוג 2.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים מבוססי-אוכלוסייה נוספים במטרה להבין טוב יותר את הקשר בין הפרעות בתפקודי התריס ובין הסיכון לטרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2.

J Clin Endocrinol Metab. Feb 5, 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן