מתן טיפול מניעתי טרום-לידתי בסטרואידים ושיעורי התחלואה והתמותה של יילודים / מאת ד”ר ברנרד ברזילי

במסגרת מחקר חדש בחנו החוקרים את דפוסי הטיפול הטרום-לידתי בסטרואידים, תסמונת RDS (Respiratory Distress Syndrome) והתמותה הנלווית, במטרה להעריך את החפיפה בין הידע והשימוש הקליני בטיפול זה.

החוקרים התבססו על נתונים אודות כל לידות החי בארה”ב (בין השנים 1989-1991, 1995-1997 ו-2002-2004) ובנובה-סקוטיה, קנדה (בין השנים 1988-2007). הם העריכו את מגמות התמותה של יילודים, בעקבות תסמונת RDS, לפי גיל ההיריון, בארה”ב, ואת מגמות הטיפול בסטרואידים ושיעורי התחלואה (RDS ((Respiratory Distress Syndrome ו-IVH (Intraventricular Hemorrhage)) בנובה סקוטיה.

בארה”ב, תועדה ירידה של 48% בשיעורי התמותה של יילודים על-רקע RDS (95% CI = 46%-50%), מ-1989-1991 ל-1995-1997 ולאחר מכן תועדה ירידה נוספת של 18% )95% CI = 15%-22%) עד 2002-2004. הירידה האחרונה בשיעורי התמותה תועדה ביילודים שנולדו לאחר 28-32 שבועות היריון, אך לא ביילודים שנולדו לאחר 33-36 שבועות היריון. שיעור הטיפול בסטרואידים לאחר 28-32 שבועות היריון היה גבוה בנובה סקוטיה, ועלה מ-30.7% בין השנים 1989-1989 ל-50.0% בין השנים 1996-1997 ול-52.9% בין השנים 2006-2007. עם זאת, שיעור הטיפולים בסטרואידים בין 33-36 שבועות היריון היו נמוכים משמעותית (6.7%, 17.0% ו-15.7%, לאחר 34 שבועות היריון, בשלוש התקופות). מהתוצאות עולה כי שימוש מוגבר בסטרואידים בין השבועות 33-34 לווה בירידה ניכרת ב-RDS.

החוקרים סבורים כי מתן מענה לסוגיות שנותרו פתוחות בכל הנוגע למתן סטרואידים לאחר 33-34 שבועות היריון, צפוי להביא לירידה בשיעורי התחלואה והתמותה של יילודים.

Pediatrics 124: e835-e843


הערת מערכת מאת ד”ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה:

מאמר נוסף המוצא יתרונות במתן סטרואידים טרום הלידה. חבל שאין התייחסות להריונות מרובי עוברים. גם לפי מסד הנתונים הישראלי לסטרואידים יש השפעה מיטיבה על הפרוגנוזה בילודים VLBW, בעיקר בהריונות יחידניים.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

מקור: pubmed
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|16/04/2026

גרורות לעין הן תופעה מוכרת, כאשר הענבייה (uvea) היא האתר השכיח ביותר למעורבות גרורתית. עם זאת, גרורות לקשתית (iris) הן נדירות יחסית, ובמיוחד כאשר מקורן הוא בסרטן ריאה מסוג Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC)

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

השפעות מין ומגדר על תחלואה באסתמה

השפעות מין ומגדר על תחלואה באסתמה

מקור: Journal of Clinical Medicine
ד"ר ליאור ברוך
ד"ר ליאור ברוך
אין תגובות|30/11/2025

הבדלי מין ומגדר ניכרים במאפיינים האפידמיולוגיים של אסתמה, במהלך הקליני ובאופי התגובה הדלקתית

יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ עשוי להיות נפוץ ב־SSc

יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ עשוי להיות נפוץ ב־SSc

מקור: Arthritis Research & Therapy
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|30/09/2025

בקרב מטופלים עם סקלרודרמה מערכתית (SSc) ואי־סבילות למאמץ, 44% הראו יתר לחץ דם ריאתי מושרה מאמץ (PH), כאשר רובם הציגו סימנים של אי־ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן