מתן מוקדם של Nebulized 5% Saline עם אפינפרין מפחית את חומרת המחלה בתינוקות עם ברונכיוליטיס חריפה (מתוך Journal of Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון Journal of Pediatrics עולה כי מתן מוקדם (טרם ההגעה לבית החולים) של Nebulized 5% Saline עם אפינפרין בתינוקות הסובלים מברונכיוליטיס חריפה מביא לירידה משמעותית בחומרת המחלה, וזאת ללא תופעות לוואי רציניות.

החוקרים מזכירים כי מחקרים קודמים הציעו כי מתן סליין 3% באינהלציה יחד עם אפינפרין באמצעות נבוליזציה מביא לשיפור בתסמינים בברונכיוליטיס בצורה יעילה יותר מאשר סליין רגיל (0.9%). לפיכך, ביקשו לבחון שמא השימוש בסליין 5% יביא לשיפור נוסף בהקשר זה.

לשם כך, השוו החוקרים במחקרם זה בין סליין 5%, 3% ו-0.9% הניתן בנבוליזציה עם אפינפרין מדי ארבע שעות בקרב 171 תינוקות עם ברונכיוליטיס ויראלית חריפה אשר טופלו בחדר מיון ילדים במרכזם. נכללו במחקר תינוקות אשר הראו ציון של ארבע נקודות לפחות במדד ה-Wang Bronchiolitis Severity Scale. בתחילת המחקר, הציון הממוצע של חומרת המחלה לא נבדל סטטיסטית בין שלוש קבוצות הטיפול, ועמד על 5.65, 6.16 ו-5.77, בהתאמה (מתוך ציון מירבי של 18 נקודות).

בתום 48 שעות, מדווחים החוקרים כי הציון הממוצע של חומרת המחלה צנח ל-3.69 בקבוצת הסליין 5% בהשוואה ל-4.11 בקבוצת הסליין הרגיל (p=0.04) ו-4.00 בקבוצת הסליין 3%. הציונים שנרשמו בנקודות זמן נוספות העידו אף הם על מגמה עקבית לטובת הסליין 5%.

באשר לפרופיל הבטיחות של הטיפול, מציינים החוקרים כי אף חולה לא הוצא מן המחקר בשל אפניאה, כיחלון או ירידה בסטורצית החמצן, ואף חולה לא נזקק לאשפוז בבית חולים בכלל או ביחידה לטיפול נמרץ בפרט בשל ברונכיוליטיס במהלך תקופת המעקב.

החוקרים מסכמים כי נבוליזציה עם סליין היפרטוני 5% הינה בטוחה ועשויה להיות עדיפה על פני הטיפול הנוכחי בשלבים המוקדמים של הטיפול בברונכיוליטיס קדם-בית החולים. לדבריהם, מחקר קליני עם מדגם גדול יותר נמצא בשלבי תכנון.

J Pediatr 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הזנה אנטרלית מלאה מוקדמת לעומת הזנה שמרנית בפגים בשבועות 27–32 להיריון: מחקר אקראי מבוקר

הזנה אנטרלית מלאה מוקדמת לעומת הזנה שמרנית בפגים בשבועות 27–32 להיריון: מחקר אקראי מבוקר

מקור: Neonatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/07/2026

בעוד מחקרים קודמים הוכיחו את בטיחותה של ETEF בפגים יציבים (VLBW), מחקר אקראי מבוקר (RCT) זה נועד להעריך את היעילות ואת הבטיחות של גישה זו בהשוואה להזנה שמרנית (CEF)

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

מקור: degruyterbrill
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|07/06/2026

אפילו שחיתוך מושהה של חבל הטבור (Delayed Cord Clamping – DCC) הוא סטנדרט הטיפול המקובל עבור יילודים חיוניים בזכות יתרונותיו הקליניים כגון הגדלת נפח הדם ושיפור רמות ההמוגלובין, יישומו ביילודים שאינם חיוניים שרוי במחלוקת

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן