תחליף חלב-אם המכיל DHA ו- ARA משפר את ההתפתחות של תינוקות

לפי שני מחקרים שפורסמו לאחרונה עולה, כי תחליפי חלב-אם המכילים את חומצות שומן DHA (docosahexaenoic acid) ו- ARA (arachidonic acid), משפרים את ההתפתחות של תינוקות. מחקר אחד הראה שיפור בחדות הראייה של תינוקות שנולדו במועד ומחקר שני שיפור בגדילה ובהתפתחות הפסיכו-מוטורית של ילדים שנולדו טרם המועד.

בשני המחקרים נעשה שימוש בתחליף חלב-אם Enfamil Lipil(R) המיוצר ע”י Mead Johnson Nutritionals, המכיל DHA ו- ARA ברמות הזהות לרמות הממוצעות בחלב האם.

המחקר הראשון, שפורסם ב- American Journal of Clinical Nutrition , כלל 103 תינוקות שנולדו במועד. התינוקות הוקצו באופן אקראי לקבלה של תחליף חלב-אם שהכיל algal DHA ו- ARA או תחליף חלב-אם ללא DHA ו- ARA. החוקרים בדקו את התינוקות אחרי 6, 17, 26 ו- 52 שבועות, ונמצא כי חדות הראייה היתה טובה יותר באופן משמעותי בקבוצה שקיבלה תוסף מזון המכיל DHAARA, לעומת קבוצת הביקורת.

החוקרים מציינים בפרסום, כי מחקר קודם שהשתמש ברמות נמוכות יחסית של DHAARA, לא הצליח להדגים שיפור בחדות הראייה.

המחקר השני, שפורסם ב- The Journal of Pediatrics, כלל 361 תינוקות שנולדו טרם המועד. התינוקות הוקצו באופן אקראי לקבלה של תחליף חלב-אם המכיל algal DHA ו- ARA, תחליף חלב-אם המכיל DHA משמן דגים ו- ARA או תחליף חלב-אם ללא DHA ו- ARA (קבוצת הביקורת). לצורך קבוצת התייחסות השוו התינוקות לתינוקות שינקו חלב-אם.

נמצא כי התינוקות שקיבלו את התחליף חלב-אם עם algal DHA ו- ARA, שקלו יותר מאשר קבוצת הביקורת אחרי 66 שבועות ואחרי 118 שבועות, ויותר מהתינוקות בקבוצה שקיבלה תחליף חלב-אם המכיל DHA משמן דגים ו- ARA אחרי 118 שבועות. תינוקות אלה גם שקלו יותר מהתינוקות שינקו חלב-אם. התינוקות שקיבלו תחליף חלב-אם עם algal DHA ו- ARA גם היו ארוכים יותר מאשר שתי הקבוצות האחרות בשלבים שונים של המעקב.

החוקרים מדוויחם כי התינוקות שקיבלו תחליף חלב-אם עם algal DHA ו- ARA, השיגו תוצאות גבוהות יותר במבחן להתפתחות פסיכו-מוטורית אחרי 118 שבועות.

Am J Clin Nutr. 2005 Apr;81(4):871-9.

J Pediatr. 2005 Apr;146(4):461-8.

לידיעה המלאה

לתקציר המאמר הראשון

לתקציר המאמר השני

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|16/08/2026

מאמר זה, שפורסם בכתב העת בעל האימפקט הגבוה JAMA Network Open, משמש ראיה בדרגה 1 (Level 1 Evidence) ומציע בסיס מדעי מוצק לבחינה מחדש של פרוטוקולי בקרת זיהומים (IPC) מסורתיים. הוא מגשר על הפער שבין דרישות רגולטוריות היסטוריות לבין פרקטיקה קלינית מודרנית מבוססת ראיות

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|03/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הפשרה (Trade-off) שבין תמותה ל־ROP, המצריך טיפול כתוצאה מקביעת יעדי סטורציה, ולבחון כיצד השונות בסיכוני הבסיס במרכזים הרפואיים השונים משפיעה על פשרות אלו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן