השפעות הטיפול בחומצה ניקוטינית בגברים עם מחלת לב כלילית ורמות Lp(a) גבוהות (Kardiologiia)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי בגברים עם מחלת לב כלילית ורמות Lp(a) גבוהות, הוספת חומצה ניקוטינית לטיפול ב-Atorvastatin הובילה לנסיגה בעובי הממוצע של שכבת אינטימה-מדיה בעורקי התרדמה ושיפור גורמי סיכון לטרשת עורקים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של ניאצין על גורמי סיכון לטרשת עורקים בגברים עם מחלת לב כלילית ורמות Lp(a) (Lipoprotein A) גבוהות.

מדגם המחקר כלל 60 גברים בגיל ממוצע של 54 שנים, עם עדות אנגיוגרפית למחלת לב כלילית, שחולקו באקראי לשתי קבוצות. קבוצת ההתערבות (30 חולים) טופלו בחומצה ניקוטינית בשחרור-ממושך, במינון של 1500 מ”ג, קבוצת הביקורת כללה 30 חולים נוספים. כל המשתתפים קיבלו טיפול בסיסי שכלל Atorvastatin. החוקרים ערכו בדיקות דם לרמות כולסטרול, טריגליצרידים, HDL, Lp(a), Lp-PL-2 (Lipoprotein-associated Phospholipase A2), hs-CRP (High Sensitivity C-Reactive Protein), קומפלקס tPA-PAI-1 (Tissue-type Plasminogen Activator / Plasminogen Activator Inhibitor 1) . כמו כן, נערכו מדידות להערכת עובי שכבת אינטימה-מדיה בעורקי התרדמה בתחילת המחקר ולאחר שישה חודשי טיפול.

מתוצאות המחקר עולה כי אין הבדל מובהק סטטיסטית במאפיינים הקליניים והביוכימיים של שתי הקבוצות. במהלך המחקר, פרופיל השומנים בדם היה בטווח ערכי המטרה. בקבוצת ההתערבות, חציון אחוז הירידה ברמות Lp(a) עמד על 23% (מ-84 מ”ג לד”ל לאחר שישה שבועות ועד ל-65 מ”ג לד”ל לאחר שישה חודשי טיפול, p<0.01); רמות LDL, tPA/PAI-1 ו-Lp-PL-2 ירדו ב-25, 20, 25 ו-32%, בהתאמה; רמות HDL עלו ב-16% (p<0.05  בהשוואה למצב בתחילת המחקר, בהתאמה). טיפול בחומצה ניקוטינית הביא לירידה משמעותית בעובי שכבת אינטימה-מדיה בעורקי התרדמה (p<0.05). בקבוצת הביקורת לא נרשם שינוי בעובי שכבת אינטימה-מדיה או בתוצאות בדיקות הדם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בגברים עם מחלת לב כלילית ורמות Lp(a) גבוהות, הוספת חומצה ניקוטינית לטיפול ב-Atorvastatin הובילה לנסיגה של 0.06 מ”מ בעובי הממוצע של שכבת אינטימה-מדיה בעורקי התרדמה. את ההשפעה כה מהירה ומשמעותית על מבנה דופן העורק ניתן לייחס להשפעות המורכבות ל חומצה ניקוטינית על Lp(a), שומנים, Lp-PL-2 וגורמים תרומבוגניים.

Kardiologiia. 2011;51(5):9-16

לידיעה ב-NELM

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן