ההשפעה של קריאה מרובה על עין יבשה/ פרופ’ מרדכי רוזנר

אורח החיים המודרני מצריך פעילות ראייה הולכת וגדלה כמו קריאת ספרים לבילוי או קריאת צגים של מכשירים אלקטרוניים בעת העבודה.  מחקרים בעבר שהיו מבוססים על מילוי שאלונים הראו שתלונה על קשיים בקריאה מהווה אחד הסימפטומים השכיחים ביותר של עיניים יבשות. זה מעיד על כך שקושי בקריאה הינו מרכיב חשוב של ההשפעה שיש לעיניים יבשות על איכות החיים של הסובלים מכך. עובדה היא שסימפטומים לאחר קריאה מרובה אינם ייחודיים לחולים עם עיניים יבשות. גם אנשים בריאים ללא אבחנה בעבר של עיניים יבשות חשים סימפטומים עיניים לאחר קריאה מרובה. עבודה מול מחשב הינה בעייתית במיוחד, כאשר הסתכלות ממושכת בצגי מחשבים מחמירה את הסימפטומים הנובעים מיובש בעיניים. אחד חסרונות בהתייחסות לאבחנה וטיפול של עיניים יבשות הינו החיסרון במדדים כמותיים אובייקטיביים שיאפשרו למדוד את מצב המחלה ולהעריך את יעילות הטיפולים בה.  כקלינאים המטפלים בחולים עם עיניים יבשות המחברים ערים לחוסר התאמה, במקרים רבים, בין הסימפטומים המדווחים על ידי המטופלים לבין הממצאים האובייקטיביים הנצפים במרפאות. לדוגמא, חולים רבים עם עיניים יבשות עם חדות ראייה מושלמת וצביעה קלה של הקרניות מדווחים לעיתים שכיחות שהם אינם מסוגלים לקרוא בנוחיות בגלל הסימפטומים שלהם. החוקרים מניחים שהערכת מצב העיניים היבשות במנוחה לא תזהה ממצאים קליניים שמתהווים על ידי מטלות יומיומיות שכיחות כמו קריאה. בגלל סיבה זו, במחקר הנוכחי נבדקו המדדים האובייקטיביים השכיחים של עין יבשה במצב בסיסי וגם לאחר קריאה ובוצעה השוואה של הסימפטומים בשני מצבים אלה.
החוקרים היו מארצות הברית ומגרמניה, ממכון העיניים וילמר, אוניברסיטת ג’ונס הופקינס בבלטימור, מרילנד, ממכון העיניים פלאום, האוניברסיטה של רוצ’סטר בניו יורק, וממחלקת העיניים של האוניברסיטה של אולם Ulm בגרמניה. המטרה הייתה לקבוע את ההשפעות שיש לקריאה ממושכת שקטה על דוק הדמעות ועל משתנים של שטח פני העין.  המחקר היה פרוספקטיבי, קליני, תצפיתי, והשתתפו בו 177 חולים עם עיניים יבשות ו- 34 משתתפים בריאים שהיוו את קבוצת הביקורת. גיל המשתתפים היה 50 שנה או יותר. לאחר הערכה של הסימפטומים באמצעות שאלון ה- Ocular Surface Disease Index (OSDI) בוצעו הבדיקות שלהלן לפי הסדר: בדיקה אוטומטית של זמן פריצת דוק הדמעות automated noninvasive tear break-up time (TBUT), בדיקת אינדקסים לאסימטריה ואירגולריות של שטח הפנים, בדיקת שירמר ללא הרדמה, צביעת קרנית עם פלואורסצאין, וצביעת הלחמית עם ליסמין ירוק. לאחר מכן התבקשו הנבדקים לקרוא בשקט במשך 30 דקות ובוצעה חזרה על כל הבדיקות. התוצא העיקרי היה שינויים בדוק הדמעות ובשטח פני העין לאחר הקריאה.
התוצאות הראו שכל המדדים למעט אינדקס האסימטריה של פני השטח, הורעו לאחר הקריאה בחולים עם עיניים יבשות וגם במשתתפים הבריאים של קבוצת הביקורת. ההרעה הייתה משמעותית מבחינה סטטיסטית במידת הצביעה של הקרנית והלחמית בחולים עם עיניים יבשות ובמידת הצביעה של הקרנית בקרב הבריאים. בבדיקה הראשונית הייתה התאמה רק בין תוצאות השאלון למידת הצביעה של הקרנית. לעומת זאת בבדיקה שאחרי חצי שעה של קריאה הייתה התאמה בין תוצאות השאלון לבין זמן פריצת דוק הדמעות, בנוסף לצביעה של הקרנית והלחמית. שינויים בזמן פריצת דוק הדמעות ובתוצאות בדיקת שירמר היו בהתאמה משמעותית עם הערכים שהתקבלו בבדיקה הראשונה שלפני הקריאה, דבר המצביע על כך  שככל שדוק הדמעות פחות יציב וככל שהפרשת הדמעות פחותה יותר, הם נעשים עוד יותר גרועים לאחר קריאה ממושכת. מידת ההחמרה בצביעת הקרנית הייתה בהתאמה למידת הצביעה של הלחמית ואינדקס הרגולריות של שטח הפנים בבדיקה הבסיסית.
מסקנת החוקרים היא שבבדיקה של דוק הדמעות ושל מדדים של שטח פני העין במנוחה עשויים להחמיץ ממצאים קליניים, אשר מחמירים בעקבות קריאה. דבר זה יכול להסביר את אי ההתאמה השכיחה בין הסימפטומים המדווחים על ידי המטופלים לבין הממצאים בבדיקתם. אי לכך הערכת עיניים יבשות לאחר קריאה שקטה עשויה לעזור בהבנת הסימפטומולגיה של חולים עם עיניים יבשות.

Karakus S, Agrawal D, Hindman HB, Henrich C, Ramulu PY, Akpek EK
Effects of Prolonged Reading on Dry Eye
Ophthalmology 2018;125:1500-1505

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/08/2026

עד אחד מכל עשרה חולים עם סימנים קליניים של יובש עיניים סובל ממחלת שיוגרן, אך רק כשליש מהם מאובחנים בעת הפנייה לרופא העיניים, וההבחנה בין יובש עיניים על רקע שיוגרן ליובש שאינו קשור לשיוגרן נותרה מאתגרת

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|13/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את המאפיינים הקליניים, את התוצאות הראייתיות ואת גורמי הסיכון למעורבות עינית ולאובדן ראייה בחולי HZO בתאילנד

דפוסי העבודה הנוכחיים בניקוי ראשי טונומטריה ועדשות אבחנתיות או לייזר

דפוסי העבודה הנוכחיים בניקוי ראשי טונומטריה ועדשות אבחנתיות או לייזר

מקור: J Cataract Refract Surg
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|30/07/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את שיטות הניקוי המקובלות בקרב רופאי עיניים בארה”ב עבור ראשי טונומטריה, עדשות אבחנתיות ועדשות לייזר, ולבחון את עמדותיהם לגבי הצורך בחיטוי ברמה גבוהה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן