שכיחות איבוד שדה ראיה מגלאוקומה – מעקב של 10 שנים אחר המשתתפים במחקר רוטרדם / פרופ’ מרדכי רוזנר

גלאוקומה פתוחת זווית הינה נוירופתיה פרוגרסיבית של עצב הראיה, כאשר לחץ תוך עייני מוגבר הינו גורם הסיכון העיקרי שלה. איבוד תאי גנגליון של הרשתית גורם להתקערות הדיסק האופטי שמכונה נאורופתיה אופטית גלאוקומטוטית. מצב זה גורם גם לחסר שמתקדם בהדרגה בשדה הראיה איבוד שדה ראיה גלאוקומטוטי.

מחקר אפידמיולוגי הינו אחת הדרכים לגלות מידע הנדרש לתכנון מערך בריאות וכדי להגדיל את הבנת הגורמים למחלה. למרות שיש דיווחים רבים על שכיחות גלאוקומה פתוחת זווית, רק מחקרים מועטים מהם התיחסו להיארעות שלה. בנוסף לכך, ניתוח גורמי הסיכון על פי המידע הקיים לוקה בחסר.

המטרות של המחקר הנוכחי היו לקבוע את ההיארעות של איבוד שדה ראייה גלאוקומטוטי במהלך 10 שנים כפונקציה של הגיל והמיגדר באוכלוסיה לבנה מבוגרת, ולבדוק את ההשפעה של גורמי הסיכון שדווחו בעבר עבור גלאוקומה פתוחת זווית (לחץ תוך עיני, קוצר ראיה והסטוריה משפחתית של גלאוקומה). בנוסף, נבדק גם קיום קעור גלאוקומטוטי של עצב הראיה ללא איבוד שדה ראיה.

המחקר בוצע על ידי חוקרים הולנדיים מהמחלקות לאפידמיולוגיה ועיניים, מ- Erasmus Medical Center שברוטרדם, מהמחלקה לאופתלמו-גנטיקה שבמכון ההולנדי ל- Neuroscience באמסטרדם, וממחלקות העיניים של Academic Medical Center Amsterdam ושל University Medical Center Groningen, University of Groningen.

המחקר היה במתכונת של Population-based cohort study. נכללו בו משתתפים בני 55 שנה או יותר, ממחקר רוטרדם. מבין 7983 המשתתפים של מחקר רוטרדם, 6806 עברו בדיקות עיניים בעת הכניסה למחקר במהלך השנים 1990 עד 1993. ב- 6723 מתוך ה- 6806 המהווים 99%, בוצעו שדות ראיה והערכת קיעור עצב הראיה. לאחר הוצאה מהמחקר של 93 משתתפים עם פגיעה גלאוקומטוטית בשדה הראיה בעת הכניסה למחקר, נשארו 6630 משתתפים, אשר עברו בדיקות עיניים דומות במהלך בדיקות ביקורת במהלך 1997-1999 ו- 2002-2006. ההיארעות של פגיעה גלאוקומטוטית בשדה הראיה חושבה כהיארעות ל- 10 שנים. חושבו גם החשיבות של גורמי הסיכון גיל, מיגדר, סיפור משפחתי של גלאוקומה, לחץ תוך עייני בבדיקת הכניסה למחקר ומידת הקיעור האנכי של הדיסקה. התוצא העיקרי היה הסיכון וההיארעות של התפתחות פגיעה גלאוקומטוטית בשדה הראיה.

מקרב 6630 המשתתפים במחקר, 3939 המהווים 59%, השלימו את את בדיקות המעקב הראשונות, ו- 2571 המהווים 39% השלימו את שתי בדיקות המעקב המתוכננות במחקר. ב- 108 משתתפים נמצאה התפתחות של פגיעה גלאוקומטוטית בשדה הראיה. שיעור ההיארעות הכללי של נזק גלאוקומטוטי לשדה הראיה היה 2.9 ל- 1000 לשנה. הסיכון לפתח נזק גלאוקומטוטי לשדה הראיה ב- 10 שנים היה 2.8%. הסיכון ל- 10 שנים גדל מ- 1.9% בגיל 55-59 שנים ל- 6.4% בגיל 80 או יותר, כאשר הבדל זה הינו משמעותי מבחינה סטטיסטית. שיעור ההיארעות גדל ב-  11% לכל מילימטר כספית של לחץ תוך עייני גבוה יותר. המיגדר הגברי, קוצר ראיה גבוה, וקיעור ניכר של עצב הראיה היו קשורים להתפתחוץ נזק גלאוקומטוטי של שדה הראיה. סיפור משפחתי של גלאוקומה היה קשור באופן משמעותי בהתפתחות נזק גלאוקומטוטי של שדה הראיה רק כאשר הלחץ התוך עייני הוסר מהמודל.

מסקנת החוקרים היא שמחקר זה מספק הערכה של שיעור ההיארעות של נזק גלאוקומטוטי באוכלוסיה לבנה מבוגרת 2.9 ל- 1000 לשנה. התפתחות הנזק הגלאוקומטוטי לשדה הראיה היה קשור ללחץ תוך עייני מוגבר, גיל מתקדם, קוצר ראיה גבוה, מגדר גברי, סיפור משפחתי של גלאוקומה וקעור גדול יותר של עצב הראיה.

Czudowska MA, Ramdas WD, Wolfs RCW, MD, Hofman A, De Jong PTV, Vingerling JR, Jansonius NM.

Incidence of Glaucomatous Visual Field Loss: A Ten-Year Follow-up from the Rotterdam Study.

Ophthalmology 2010;117:17051712.


תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: Retina
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|03/09/2026

שתי שיטות הסקר המקובלות הן בדיקת פונדוס עם הרחבת אישונים והערכה מרחוק של תצלומי צבע של קרקעית העין (פונדוס), אך שתיהן דורשות משאבים ניכרים לנוכח העלייה במספר חולי הסוכרת והמחסור ברופאי עיניים

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/08/2026

עד אחד מכל עשרה חולים עם סימנים קליניים של יובש עיניים סובל ממחלת שיוגרן, אך רק כשליש מהם מאובחנים בעת הפנייה לרופא העיניים, וההבחנה בין יובש עיניים על רקע שיוגרן ליובש שאינו קשור לשיוגרן נותרה מאתגרת

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|13/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את המאפיינים הקליניים, את התוצאות הראייתיות ואת גורמי הסיכון למעורבות עינית ולאובדן ראייה בחולי HZO בתאילנד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן