זיהוי מקרים של מדולובלסטומה בסיכון נמוך עשוי להוביל להפחתת עוצמת הטיפול (Lancet Oncol)

בחלק מהילדים עם הצורה הנפוצה ביותר של גידול מוחי ממאיר ניתן לבחור במינון מופחת של קרינה וכימותרפיה, בתלות בחותמת הכרומוזומים של הגידול שלהם. גישה זו עשויה להביא לשיפור איכות החיים של החולים, לצד עליה בשיעורי ההחלמה, כך טוענים חוקרים מבריטניה במאמר שפורסם במהלך חודש נובמבר בכתב העת Lancet Oncology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לזהות סמנים פרוגנוסטיים חדשים, העשויים לסייע בבחירת טיפולים מותאמים לסיכון.

מחקר HIT-SIOP PNET 4 כלל 338 חולים בגילאי 4-21 שנים, עם אבחנה של מדולובלסטומה בין ינואר 2001 ועד סוף דצמבר, 2006. המשתתפים גויסו מ-120 מרכזי טיפול בשבע מדינות ברחבי אירופה, במטרה להשוות בין טיפול קרינתי במספר מקטעי קרינה גדול (Hyperfractionated) לעומת קרינה סטנדרטית. במחקר הרטרוספקטיבי הנוכחי, החוקרים בחנו את יתר דגימות הגידול מ-136 חולים במחקר, להערכת ההתנהגות הקלינית של תתי-קבוצות מוגדרות לפי WNT ו-SHH ולזהות סמנים פרוגנוסטיים חדשים בחולים עם מחלה שלילית ל-WNT ול-SHH.

המדגם של 136 דגימות כלל 28 דגימות (21%) שסווגו כ-WNT, 17 דגימות (13%) שסווגו כ-SHH ו-91 דגימות (67%) שסווגו כשליליות ל-WNT ול-SHH.

תוצאות חיוביות לגידולי WNT תועדו בחולים מתחת לגיל 16 שנים, וכל אירועי ההישנות בדגימות SHH (24% מהמקרים) תועדו בחולים עם מוטאציית TP53 או אובדן כרומוזום 17p.

ב-38 מבין 91 דגימות (42%) מחולים עם מדולובלסטומה שלילית ל-WNT ול-SHH זוהתה חותמת כרומוזומאלית חדשה. סמנים שנקשרו עם החותמת הכרומוזומאלית הנ”ל (תוספת של לפחות שני כרומוזומי 7, אובדן כרומוזום 8 ואובדן כרומוזום 11) ניבאו פרוגנוזה חיובית.

ניתן היה לסווג מחדש חולים עם מדולובלסטומה שלילית ל-WNT ו-SHH על-פי סמנים אלו ככאלו עם מחלה בסיכון נמוך או גבוה. בחולים עם מדולובלסטומה שלילית ל-WNT ול-SHH, עם חציון מעקב של 6.7 שנים, שיעורי ההישרדות ללא-אירועים לאחר חמש שנים עמדו על 100% בקבוצת החולים בסיכון נמוך ועל 68% באלו בסיכון גבוה.

במדגם הולידציה, עם חציון מעקב של 5.6 שנים, שיעורי ההישרדות ללא-אירועים לאחר חמש שנים עמדו על 94.7% בקבוצת החולים בסיכון נמוך ועל 58.6% באלו בסיכון גבוה (יחס סיכון של 9.41).

החוקרים כותבים כי הם הצליחו לזהות שינויים אשר הובילו לכך ש-69 מבין 134 חולים זמינים (51%) סווגו מחדש כבעלי גידול בסיכון נמוך.

Lancet Oncol. Published online November 1, 2018

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן