Rituximab מהווה טיפול מבטיח בילדים הסובלים מ-Thrombocytopaenic Purpura אימונית עיקשת (Eur J Pediatr)

דיווח מקרה עכשווי מאיטליה מעיד כי Rituximab מהווה טיפול מבטיח עבור ילדים הסובלים מ-PThrombocytopaenic Purpura אימונית (ITP) כרונית במערכת הנשימה.

הטיפול השכיח ב-ITP בילדים הוא סטרואידים ומתן תוך ורידי של אימונו-גלובולינים (IVIG).כריתת טחול אפשרית במקרים כרוניים המערבים דימום, אך היא מגבירה את הסיכון לזיהומים בילדים.

Rituximab הינו נוגדן מונו-קלונלי נגד לימפוציטים בוגרים מסוג B המבטאים CD20 ודווח על הצלחת הטיפול ב-ITP במבוגרים באמצעותו.  החוקרים מתארים את התועלת בשימוש ב-rituximab בקרב ילדים החולים ב-ITP כרונית העמידה לטיפולים המסורתיים וסובלים מדמם חמור.

ילדה בת 14 וילד בן 3 הסובלים מ-ITP טופלו בתחילה באמצעות IVIG במינון של 0.8g/kg. הילדה טופלה בנוסף במינון גבוה של methylprednisolone, כ-1g/day במהלך 3 ימים. בשני החולים הופיעה הישנות של המחלה בתוך 3 חודשים מתום הטיפול. 

מתן Dexamethasone לא הועיל במחלה החוזרת בילדה וגם לתופעות לוואי חמורות שכללו פני cushing. בחולה זו נדרש אישפוז כעבור 14 חודשים בשל 2 דימומים תוך-מוחיים. לאחר שנמצאה אצלה ספירת טסיות של 109*2 לליטר היא קיבלה שוב dexamethasone יחד עם עירויי טסיות. בנוסף, ניתן לה Rituximab במינון של 375 mg/m2 ליום במהלך 4 שבועות, ולא נצפו כל תופעות לוואי.

חרף יתרונות הטיפול באמצעות IVIG, הילד לא הגיב אליו בהישנות הרביעית של המחלה שכללה דימום של הפין. טיפול ב-Methylprednisolone נכשל גם הוא. לבסוף, ניתן לחולה rituximab במינון זהה לזה שניתן לילדה בשילוב עם prednisone במינון של 0.3mg/kg/day.

כעבור שני טיפולי rituximab צנחה בשני החולים ספירת תאי ה-CD19 מערך גבוה מ-109*534 לליטר לערך של 0. בנוסף, נצפתה ירידה ברמות הלימפוציטים מסוג CD20 מערך של 109*522 לליטר לערך של 0. ספירת הטסיות עלתה לערך גבוה מ-109*100 לליטר עד ליום ה-23 בילדה, ללא כל תופעות לוואי. בילד, עמדה רמת הטסיות כעבור 4 שבועות על ערך של 109*270 לליטר, ולמרות שהופיעו חום וצמרצורות כתופעות לוואי של הטיפול לא נדרשה הפסקתו.

בשני החולים נשמרה רמת טסיות תקינה ומצב רפואי תקין, ללא דיווחים אודות סיבוכים זיהומיים במהלך 6-12 חודשי המעקב.

החוקרים מציינים את חשיבות הצורך במחקרים קליניים מבוקרים בכדי להעריך את יעילות הטיפול, את המינון האופטימלי ואת ההתוויות הקשורות לטיפול באמצעות rituximab ובכדי לבדוק את תופעות הלוואי לטווח הארוך.

הם מסכמים כי rituximab עשוי להוות אפשרות טיפולית רבת-ערך בילדים חולי ITP המראה עמידות לטיפולים הסטנדרטיים ולאפשר דחייה או ביטול הצורך בכריתת הטחול.


Eur J Pediatr 2004 Mar 23

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

עדכון למחשבון ספסיס מוקדם בילודים על בסיס קוהורט עכשווי (Pediatrics)

עדכון למחשבון ספסיס מוקדם בילודים על בסיס קוהורט עכשווי (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/10/2024

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics מעדכן את מחשבון הספסיס המוקדם בילודים של Kaiser Permanente באמצעות נתונים עדכניים, ומציע ביצועים דומים למודל המקורי. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן