בחולים עם תסמונת מטבולית נרשמה עליה של עשרות אחוזים בסיכון להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא התסמונת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין תסמונת מטבולית ובין היארעות מחלת פרקינסון עדיין אינו חד-משמעי ומטרתם כעת הייתה לבחון את הקשר בין התסמונת ומרכיביה ובין הסיכון למחלת פרקינסון, כמו גם להעריך את החשיבות של הרקע הגנטי בבסיס הקשר בין שתי המחלות.
מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל מבוגרים בגילאי 37-73 שנים ללא מחלת פרקינסון, אשר נכללו במאגר UK Biobank. תסמונת מטבולית הוגדרה בנוכחות לפחות שלושה מהבאים: עליה בהיקף מותניים (102 ס”מ ומעלה בגברים או 88 ס”מ ומעלה בנשים), יתר לחץ דם (לחץ דם סיסטולי של 130 מ”מ כספית ומעלה, לחץ דם דיאסטולי של 85 מ”מ כספית ומעלה, או טיפול בתרופות להפחתת לחץ דם), דיסליפידמיה (ריכוז HDL נמוך מ-40 מ”ג/ד”ל בגברים או מ-50 מ”ג/ד”ל בנשים או טיפול בתרופות להפחתת רמות שומנים בדם), היפרטריגליצרדמיה (ריכוז טריגליצרידים של 150 מ”ג/ד”ל ומעלה או טיפול להפחתת רמות שומנים בדם) והיפרגליקמיה (ריכוז המוגלובין מסוכרר של 5.7% ומעלה).
מדד PRSPD (או PD-related Polygenic Risk Score) חושב על-בסיס נוכחות 26 אללים הקשורים במחלת פרקינסון וסווג כנמוך, בינוני, או גבוה.
החוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי להערכת תוצאות המחקר וכן ערכו מטה-אנליזה ששילבה את הנתונים הנוכחיים ממאגר UK Biobank עם ממצאים משמונה מחקרים תצפיתיים אחרים.
מדגם המחקר כלל 467,200 משתתפים (גיל ממוצע של 56.53 שנים, 54.26% נשים), מהם 177,407 (37.97%) עם תסמונת מטבולית. לאורך תקופת המעקב, 3,222 משתתפים פיתחו תסמונת מטבולית (5.01 מקרים ל-10,000 שנות-אדם, מתוקן לגיל ומין). יחס הסיכון למחלת פרקינסון עמד על 1.39 (רווח בר-סמך 95% של 1.11-1.74) במשתתפים עם תסמונת מטבולית לעומת אלו ללא תסמונת מטבולית.
מהנתונים עולה כי מספר גדול יותר של מרכיבי תסמונת מטבולית נקשר באופן תלוי-מינון עם סיכון גבוה יותר למחלת פרקינסון (יחס סיכון של 1.14, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.24). בנוסף, הסיכון למחלת פרקינסון היה הגבוה ביותר בקרב אלו עם תסמונת מטבולית ומדד PRSPD גבוה (יחס סיכון של 2.58, רווח בר-סמך 95% של 2.12-3.14).
במטה-אנליזה של 24,789,538 משתתפים עם 98,582 מקרים של מחלת פרקינסון, הסיכון היחסי המחושב למחלת פרקינסון עמד על 1.29 (רווח בר-סמך 95% של 1.15-1.44) בחולים עם תסמונת מטבולית.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר הנוכחי וגם מטה האנליזה מעידים כי תסמונת מטבולית מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת פרקינסון, בפרט בחולים עם מדד גנטי גבוה למחלת פרקינסון.
Neurology, Aug 20, 2025







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!