גורמי סיכון בגיל ההתבגרות עשויים לנבא את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בעתיד (Pediatrics)

מדד מסת גוף בילדות, לחץ דם והרגלי עישון הדגימו חשיבות דומה לפרופיל שומנים בחיזוי הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בילדות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. הוספת רמות שומנים בדם לגורמי סיכון לא-מעבדתיים לא הדגים ערך מגן נוסף מפני מחלות לב וכלי דם.

החוקרים עקבו אחר התוצאים הקרדיווסקולאריים של 11,550 משתתפים (55.1% נשים; גיל ממוצע של 50 שנים) מארצות הברית, אוסטרליה ופינלנד. נתוני הבסיס כאשר המשתתפים היו בגילאי 12-19 שנים שימשו לזיהוי גורמי סיכון לתוצאים קרדיווסקולאריים בשלב מאוחר יותר.

התוצא העיקרי היה אירוע קרדיווסקולארי פטאלי או לא-פטאלי, כולל אוטם לבבי, אירוע מוחי ואי-ספיקת לב, בין השאר.

מהנתונים עולה כי 513 משתתפים (4.4%) חוו אירוע קרדיווסקולארי. מניתוח רב-משתני עלה כי עודף-משקל והשמנת-יתר נקשרו בקשר הדוק עם הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בבגרות (יחס סיכון של 1.96, רווח בר-סמך95% של 1.59-2.42 ויחס סיכון של 2.73, רווח בר-סמך 95% של 2.04-3.65, בהתאמה). לחץ דם גבוה (יחס סיכון של 1.45, רווח בר-סמך 95% של 1.2-1.75) ועישון (יחס סיכון של 1.67, רווח בר-סמך 95% של 1.4-1.99) נקשרו גם כן עם סיכון מוגבר לתוצאים קרדיווסקולאריים.

כאשר החוקרים הוסיפו למודל את רמות שומנים בדם (כולסטרול כללי וטריגליצרידים), הקשר המשמעותי עם עודף-משקל, השמנת-יתר, לחץ דם גבוה ועישון נותר על כנו.

ממצאי המחקר מציעים כי שיטות חיזוי סיכון המבוססות על מדד מסת גוף, לחץ דם ועישון ואינן דורשות בדיקות מעבדה, הן אמצעי לא-נחות לעומת שיטה הדורשת מידע מבדיקות מעבדה.

Pediatrics, Oct 2024

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן