האם אקופונקטורה יעילה לטיפול במיגרנה? JAMA , מתוך jc 442

מיגרנה היא תופעה שכיחה המתבטאת לרוב כהתקפים של כאבי ראש חד-צדיים פועמים בעוצמה חזקה המלווים לעיתים קרובות בבחילה ורגישות יתר לרעשים ולאור.

מחקרי אוכלוסיות הראו כי עד 6% מהגברים ו-18% מהנשים לוקים במיגרנות.

ברוב המקרים מספיק לטפל במצב החריף, אך במטופלים עם התקפים תדירים או כאשר הטיפול במצב החריף אינו יעיל יש צורך בטיפול מונע.

טיפול תרופתי בחוסמי בטא, אנטגוניסטים לסידן ותכשירים נוספים הוכחו כיעילים בהפחתת שכיחות ההתקפים, עם זאת השיפור המושג הוא לרוב מתון והסבילות לטיפול אינה אופטימלית.

אקופונקטורה (Acupuncture), או בעברית דיקור, נמצאת בשימוש רחב כטיפול מונע בהתקפי מיגרנה, למרות שיעילות הטיפול טרם הוכחה מחקרית באופן מקיף.

מחקר זה בוחן את יעילות הטיפול בדיקור בהפחתת שכיחות התקפי מיגרנה בהשוואה לדיקור-ד?מ?ה או ללא דיקור כלל.

דיקור דמה כלל דיקור במחטים בנקודות שאינן נחשבות נקודות דיקור.

במחקר נכללו כ-300 מטופלים שאובחנו עם מיגרנה, 88% מהם נשים, הגיל הממוצע היה 43.

המטופלים הוקצו אקראית לשלוש קבוצות: דיקור, דיקור-דמה ורשימת המתנה כביקורת.

הטיפול בדיקור ובדיקור-דמה בוצעו על-ידי רופאים מומחים וכללו 12 טיפולים במשך 8 שבועות. המטופלים תעדו את כאבי הראש ביומנים החל מ-4 שבועות לפני ההקצאה האקראית לקבוצות הטיפול ועד 12 שבועות לאחר ההקצאה.

התוצאה העיקרית שנבחנה היא מספר הימים של כאבי ראש מתונים עד חמורים בארבעת השבועות לפני ההקצאה לקבוצות הטיפול בהשוואה לשבועות 9 עד 12 לאחר ההקצאה.

ירידה משמעותית במספר הימים עם כאב ראש נמצאה בקבוצה שטופלה בדיקור ובקבוצה שטופלה בדיקור-דמה.

בקבוצת הביקורת לא נמצאה ירידה מובהקת סטטיסטית במספר הימים עם כאב ראש.

לא נמצא הבדל משמעותי בין הטיפול בדיקור בהשוואה לטיפול בדיקור-דמה.

לסיכום, טיפול בדיקור לא נמצא יעיל יותר מטיפול בדיקור-דמה בהפחתת תדירות התקפי המיגרנה, אך שני הטיפולים היו יעילים יותר מרשימת ההמתנה ששימשה כביקורת.

אפשר להסביר את התוצאות על-ידי השפעה פיזיולוגית לא ספציפית של הדיקור במחטים, השפעת פלצבו חזקה או שילוב של שניהם.

הערת המערכת:  השורה התחתונה היא שהקבוצה שטופלה בדיקור, בין אם היה “אמיתי” או “דמה” נהנתה מהפחתה של אירועי מיגרנה וכאב ראש ובודאי שיפרה באופן משמעותי את איכות חייה.

בין אם אנו מאמינים בתורת הצ’אקרות והרפואה הסינית או לא, נראה שאם יש טיפולים שהסובלים ממיגרנות מגיבים אליהם, אין מניעה מבחינתנו כרופאים לשלול אותן, גם אם ההסבר האמיתי לשיפור הוא אפקט הפלצבו.

למאמר


Acupuncture for Patients With Migraine , A Randomized Controlled Trial

Klaus Linde et al, JAMA. 2005;293:2118-2125.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן