מעקב אחר לחץ הדם בבית עדיף על המעקב במרפאה לצורך הערכת הסיכון לשבץ (Stroke)

חוקרים יפנים טוענים כי השגחה על לחץ הדם (BP) בבית שימושית יותר בחיזוי שבץ מאשר קריאות תקופתיות המבוצעות במרפאה.

החוקרים השתמשו בקריטריוני הדו”ח השביעי של ה-Joint National Committee למניעה, גילוי, הערכה וטיפול ביתר לחץ דם (ה-JNC-7).

החוקר הראשי, ד”ר Asayama, מסביר בראיון כי סיווג ה-JNC-7 הפך לכלי חזק יותר כאשר הוא התבסס על מדידות BP עצמאיות בבית ולא על המדידות האקראיות שבוצעו במרפאה. הוא מוסיף כי הבדיקה העצמית למדידת BP עשויה לשנותאת אורח החיים של החולה.

החוקירם עקבו אחר 1702 נבדקים שגילם היה 40 שנים ומעלה. אף אחד מהנבדקים לא חווה שבץ בעבר. המעקב נערך לאורך תקופה ממוצעת של 11 חודשים שבמהלכם ביצעו הנבדקים מדידות BP עצמיות בביתם ועברו מדידות גם במרפאה.

הנבדקים חולקו לקבוצות בהתבסס על קריטריוני ה-JNC-7 ועל מדידות לחץ הדם שבוצעו בבית או הקריאות שהתקבלו במרפאה. לאחר מכן חולקו הנבדקים לבעלי גורמי סיכון קרדיווסקולרים ולאלו שאינם בעלי גורמי סיכון כאלה.

שתי שיטות מדידת לחץ הדם הראו שינויים משמעותיים בשיעור הסיכון בין הנבדקים שבהם נמצאו המדידות הגבוהות ביותר והנבדקים המצויים בסיכון קרדיווסקולרי כאשר הם השוו לנבדקים ללא יתר לחץ דם וללא גורמי סיכון.

בחולים חסרי גורמי סיכון קרדיווסקולריים לא הצליחה ההערכה המבוססת על קריאות BP שנעשו במרפאה להציג הבדל בסיכונים בין הנבדקים, פרט לאלו שבהם נמצאו ערכי BP הגבוהים ביותר ואלו שבהם נמצאו מדידות נמוכות ותקינות.

אולם, בהתבסס על גישת המדידה הביתית ניתן היה להראות עליה הדרגתית בסיכון ככל שעלה לחץ הדם.

החוקרים מסיקים כי בהתבסס על הממצאים יש להשתמש במדידות לחץ הדם הביתיות באופן נרחב יותר במערכת הרפואית והאפידמיולוגית לצורך מניעה של מחלות כלי הדם במוח.

Stroke 2004;35:2356-2361.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן