כיצד משפיעים תוספים תזונתיים על מצבם של מטופלים מבוגרים עם מחלת האלצהיימר?

במחקר שנערך בצרפת, הראו החוקרים כי תוספים תזונתיים, שניתנו למבוגרים חולי אלצהיימר המאושפזים במחלקות  גריאטריות או מטופלים במרפאות יום, שיפרו בצורה משמעותית את משקל גופם ואת מצבם התזונתי של המטופלים.  

מטרת המחקר , פרוספקטיבי, רנדומאלי ומבוקר, היתה להעריך את ההשפעה של תוספים תזונתיים אוראליים (OS) על משקל גופם, קומפוזיצית הגוף, מצבם התזונתי והקוגניציה של מטופלים מבוגרים  הלוקים במחלת האלצהיימר (AD). 

 המחקר נערך במחלקות גריאטריות ובמרכזים רפואיים יומיים בצרפת. במחקר השתתפו 91 מטופלים עם AD בגילאים 65 שנים ומעלה שנמצאו בסיכון לתת-תזונה . לאחר רנדומציה, 46 מטופלים (קב’ ההתערבות) קיבלו OS במשך שלושה חודשים. קב’ הביקורת, בת 45 משתתפים, המשיכה לקבל את הטיפול רגיל.

משקל, קומפוזיצית גוף (שהוערכה באמצעות dual-energy x-ray absorptiometry), תפקוד קוגניטיבי, פעילויות יומיומיות,התנהגות אכילה, וצריכה תזונתית נמדדו בתחילת המחקר ,לאחר 3 חודשים ולאחר חצי שנה. התמדה בצריכת התוספים נרשמה מדי יום.

בין תחילת המחקר ו-3 חודשים אחר כך, צריכת אנרגיה וחלבונים השתפרה בצורה משמעותית בקב’ ההתערבות, דבר שבא לידי ביטוי בעליה משמעותית במשקל ובמסה נטולת השומן, אך לא נראה שיפור ניכר בתלות, בתפקוד הקוגניטבי או בסמנים ביולוגיים. התועלת התזונתית נשמרה בקב’ ההתערבות גם 3 חודשים לאחר שוהפסק מתן התוספים. 

 החוקרים מסכמים כי צריכה יומיומית של תוספים תזונתיים שיפרה בצורה ניכרת את משקל הגוף. מתן התוספים היה שימושי ויעיל, וכלל המטופלים קיבלו אותו היטב. השיפור שנצפה גם בקב’ הביקורת מראה כי חינוך המטפלים הוא גורם חשוב בשמירה על מצב תזונתי של מטופלים עם AD. יתר על כן, קורסים קבועים של OS יכולים לעזור בשמירה על רמה מוגדלת של מסה נטולת שומן ועל מצבם התזונתי של המטופלים הללו.

לאבסטרקט ולמחקר ב- Journal of the American Geriatrics Society

Volume 52 Issue 10 Page 1702  – October 2004

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן