זיהומים בילדים עשויים לעודד התפתחות מחלה פסיכיאטרית (JAMA Psychiatry)

ממחקר גדול מדנמרק עולה קשר הדוק בין זיהומים בילדות, טיפול אנטיביוטי והתפתחות של הפרעות נוירו-פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר במהלך החיים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם במהלך חודש דצמבר בכתב העת JAMA Psychiatry.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין זיהומים שטופלו מהלידה ובין הסיכון להתפתחות כל הפרעה פסיכיאטרית שדרשה טיפול רפואי בילדות ובגיל ההתבגרות. לצורך כך, הם השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסיה, שהתבסס על מאגרי נתונים ארציים בדנמרק. כל המשתתפים נולדו בדנמרק בין ינואר 1995 ועד סוף יוני 2012.

מדגם המחקר כלל 1,098,930 משתתפים (51% בנים) בגיל ממוצע של 9.76 שנים. זיהומים שדרשו אשפוז לוו בסיכון מוגבר לאבחנה מאוחרת של הפרעה פסיכיאטרית כלשהי (42,462 מקרים) עם יחס סיכון של 1.84 (רווח בר-סמך 95% של 1.69-1.99) וסיכון מוגבר להנפקת מרשם לטיפול פסיכיאטרי (56,847 מקרים) עם יחס סיכון של 1.42 (רווח בר-סמך 95% של 1.37-1.46). זיהומים שטופלו בתכשירים כנגד זיהומים לוו בסיכון מוגבר לאבחנה של הפרעה פסיכיאטרית כלשהי עם יחס סיכון של 1.40 (רווח בר-סמך 95% של 1.29-1.51) וסיכון מוגבר להנפקת טיפול בתרופות פסיכוטרופיות עם יחס סיכון של 1.22 (רווח בר-סמך 95% של 1.18-1.26).

טיפול אנטיביוטי לווה בסיכון מוגבר במיוחד להפרעות פסיכיאטריות. הסיכון להפרעה פסיכיאטרית לאחר זיהומים עלה באופן תלוי-מינון והיה קשור באופן הדוק עם מרווח הזמן שחלף מהזיהום האחרון. בפרט, הסיכונים הגבוהים ביותר לאחר זיהומים היו להתפתחות הפרעות מהספקטרום של סכיזופרניה, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, הפרעות התנהגות והפרעת טיקים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שהממצאים אינם יכולים להוכיח סיבתיות, הם מספקים עדויות נוספות התומכות במעורבות זיהומים ומערכת החיסון באתיולוגיה של מגוון רחב של הפרעות פסיכיאטריות בילדים ומתבגרים.

JAMA Psychiatry

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן