שימוש בקסדה בגלישת סקי מפחית את הסיכון לפציעת ראש (JAMA)/סקירה מאת ד”ר דובנוב וד”ר קונסטנטיני, עורכי מדור רפואת ספורט

ממחקר שהתפרסם לאחרונה ב-JAMA עולה, כי חבישה של קסדה מפחיתה את הסיכון לפגיעת ראש בקרב גולשי סקי או סנובורד.

רקע – בניגוד לרכיבה על אופניים ולהחלקה על גלגיליות, בגלישת סקי אין מדיניות ברורה לגבי חבישת קסדה. מחקר זה בא להעריך, האם קיים צידוק לחבישה של קסדה בזמן הסקי. שני מחקרים קודמים שנעשו לאחרונה, הראו גם הם הפחתה בסיכון לפציעות ראש, בשימוש בקסדה בזמן סקי. מחקר אחד הראה, שילדים מתחת לגיל 13 שנים שאינם חובשים קסדה בזמן הסקי, נמצאים בסיכון מוגבר לפציעות ראש, פנים וצוואר. המחקר השני השווה בין גולשים עם פציעות ראש לגולשים עם פציעות אחרות, ללא פגיעת ראש. ממצאי מחקר זה הראו, שכאשר יש פציעת סקי, חבישת קסדה מפחיתה את הסיכון לפציעת ראש.

שיטה – המחקר הנוכחי נערך במהלך עונת החורף של 2002, ב- 8 אתרי סקי בנורבגיה, וכלל ראיונות עם 6,269 גולשי סקי. כדי לאתר אנשים שנפצעו במהלך הסקי, החוקרים ראיינו גולשים שפנו לקבלת טיפול רפואי באתרי הסקי, סה”כ 3,277 גולשים. כקבוצת בקרה, החוקרים ראיינו כל גולש עשירי שעמד בתור לגלישה, סה”כ 2,992 גולשים.

תוצאות – לפי העולה מהראיונות, מבין 3,277 הפציעות שתועדו, 17.6% היו פציעות ראש. השוואה של גולשים עם פציעת ראש לגולשים ששימשו כבקרה הראתה, ששימוש בקסדה קשור בהפחתה של 60% בסיכון לפציעת ראש (OR 0.4, CI 0.30-0.55), אחרי התאמה של הנתונים לפי גיל, ציוד ויכולת גלישה. השוואה של גולשים עם פציעת ראש לגולשים עם פציעות אחרות, הראתה הפחתה בסיכון של 55% (OR 0.45, CI 0.34-0.59).

קיימת טענה כי שימוש בקסדה עלול להגביר את הסיכון לפציעות צוואר; במחקר זה, בקרב גולשים עם קסדה נמצאה הפחתה בסיכון לפציעת צוואר, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

מסקנה – החוקרים מסכמים, ששימוש בקסדה בזמן גלישה במגלשי סקי או בסנובורד, קשורה בהפחתה בסיכון לפציעת ראש.

Sulheim S, et al. Helmet use and risk of head injuries in alpine skiers and snowboarders. JAMA. 2006;295:919-924

לתקציר המאמר

דבר העורכים

מה לארצנו הים-תיכונית ולפציעות סקי? נהפוך הוא. מכיוון שאיננו נורבגים, כשאנו טסים לחופשות סקי או נוסעים לאתר חרמון אנו מאומנים הרבה פחות ומכאן דווקא אפשרות לסיכון מוגבר לפציעות. לפיכך כדאי להכיר את האפידמיולוגיה של פציעות בענפים אלו גם.

מחקר זה נערך בקרב כלל אוכלוסיית הגולשים. האם הדבר נכון גם לגבי מקצוענים? במחקר אשר פורסם זה עתה [1] ונערך בקרב גולשי סנובורד באליפות העולם, שיעור הפציעות השתנה כתלות בסוג התחרות: 2.3-4.2 פציעות לכל 1000 גלישות מסוג halfpipe, big air או קרוס, לעומת 0.6-0.5 לכל 1000 גלישות סלאלום.

התפלגות הפציעות היתה: ראש 7%, ברך 18%, גב 13%, כתף 13%, אצבעות 11%, מפרק כף היד 8%, ועוד. 35% דיווחו כי הם חובשים קסדה תמיד, 35% חובשים לפעמים, 35% חובשים רק בתחרויות.

            מהשוואה גסה בין שני המחקרים נראה כי שיעור פציעות הראש גבוה יותר בקרב האוכלוסיה הכללית לעומת גולשי סנובורד מקצועיים, כולל גלישות המערבות קפיצות. הדבר יכול להיות מיוחס לחובת חבישת הקסדה אשר קיימת בתחרויות אלו.

  • Torjussen J et al. Injuries among elite snowboarders (FIS Snowboard World Cup). Br J Sport Med 2006; 40:230234.
  • תגובות רוצה להצטרף לדיון?

    אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

    מאמרים

    האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

    האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

    מקור: Journal of Clinical Medicine
    פרופ' שחף שיבר
    פרופ' שחף שיבר
    אין תגובות|14/09/2025

    אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

    מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

    מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

    מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
    ד"ר דוד אוריון
    ד"ר דוד אוריון
    אין תגובות|05/09/2025

    ה־Commentary מציג סקירה מקצועית של ניסוי River Stent, אשר בדק את הבטיחות והיעילות של התקנת סטנט ייעודי בסינוסים הוורידיים התוך־גולגולתיים לטיפול ב־Idiopathic Intracranial Hypertension (IIH)

    הקשר בין תזמון וסוג של התקפים סימפטומטיים חריפים לבין אפילפסיה לאחר שבץ ותמותה

    הקשר בין תזמון וסוג של התקפים סימפטומטיים חריפים לבין אפילפסיה לאחר שבץ ותמותה

    מקור: Stroke
    ד"ר דוד אוריון
    ד"ר דוד אוריון
    אין תגובות|05/09/2025

    התקפים סימפטומטיים חריפים (ASyS), שמופיעים תוך 7 ימים מהשבץ האיסכמי, ידועים כתורמים לסיכון מוגבר לאפילפסיה לאחר שבץ ולתמותה. עם זאת, השפעת תזמון ההתקף (ביום השבץ מול ימים מאוחרים) וסוג ההתקף (כגון סטטוס אפילפטיקוס לעומת התקף בודד קצר) לא הובהרו עד כה

    טרנספורמציה המורגית אינה מחמירה את התוצאות התפקודיות בשבץ איסכמי לא־קרדיוגני; ניתוח משני ממחקר PACIFIC-STROKE

    טרנספורמציה המורגית אינה מחמירה את התוצאות התפקודיות בשבץ איסכמי לא־קרדיוגני; ניתוח משני ממחקר PACIFIC-STROKE

    מקור: Stroke
    ד"ר דוד אוריון
    ד"ר דוד אוריון
    אין תגובות|02/09/2025

    המאמר מתבסס על ניתוח משני של ניסוי PACIFIC STROKE (שלב 2), שנועד לבחון את בטיחות התרופה asundexian (מעכב פקטור XIa) בנשים ובגברים בעלי אירוע שבץ איסכמי לא-קרדיוגני, אשר קיבלו בנוסף טיפול אנטיאגרגנטי לפי ההנחיות

    כניסת צוות רפואי

    הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

    לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

    עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן