האם בדיקות הדמיה מוחיות מסייעות באבחנה של מחלות פסיכיאטריות? (J Psychoactive Drugs)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי בדיקת SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) של המוח עשויה לסייע לפסיכיאטרים להגיע לאבחנה מהימנה יותר ולשפר את הטיפול במחלות פסיכיאטריות מורכבות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of Psychoactive Drugs.

הדמיות SPECT מציגות דפוס המסייע בהבנת האתר במוח שאינו מתפקד כראוי ומלמד את הבוחן לשאול שאלות טובות יותר.

בסדרת המקרים הפרוספקטיבית, החוקרים בחנו את הרשומות אודות 109 חולים (49 נשים, 60 גברים), שנבדקו בארבע מרפאות פסיכיאטריות שהתבססו על בדיקות SPECT למקרים מורכבים. גילאי החולים נעו בין 18-87 שנים (גיל ממוצע של 38.4 שנים). מספר האבחנות הממוצע בתחילת המחקר עמד על 4.2 אבחנות לכל חולה, כאשר האבחנות הנפוצות כללו חרדה (90%, 99 חולים), הפרעות מצב רוח (69.7%, 76 חולים), הפרעות שימוש בחומרים (64.2%, 70 חולים), הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות (53.2%, 58 חולים), חבלות ראש (35.7%, 39 חולים), הפרעה טורדנית-כפייתית (15.5%, 17 חולים), דמנציה מכל סוג (10% , 11 חולים), סכיזופרניה (3.6%, 4 חולים) ואפילפסיה (1.8%, 2 חולים).

החוקרים בחנו את הרשומות בשני שלבים. תחילה, הפסיכיאטרים סקרו את ההיסטוריה הרפואית המפורטת, בדיקות מצב נפשי וראיון פסיכיאטרי מובנה. תוצאות בדיקות SPECT לא נכללו. לאחר מכן הם קבעו אבחנה וניסחו תכנית טיפול. בשלב השני, הפסיכיאטרים קיבלו גישה לבדיקות ה-SPECT של כל חולה, בנוסף ליתר הנתונים.

החוקרים מדווחים כי הוספת SPECT הביאה לשינוי האבחנה או תכנית הטיפול ב-86 חולים (78.9%).

באופן ספציפי, בדיקות SPECT הביאו לשינוי מוחלט במהלך הטיפול ב-57 חולים (52.3%); ב-29 חולים (26.6%) חל שינוי מתון בטיפול; ב-12 חולים (11%) נערך שינוי קל בטיפול וב-11 חולים (10.1%) לא נערך כל שינוי באבחנה או בטיפול.

השינויים המשמעותיים ביותר כללו חבלת ראש שלא-אובחנה (22.9% מהחולים), דפוסי רעילות (22.9%) וצורך בבדיקת הדמיה מבנית (9.2%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מתוצאות המחקר עולה כי השימוש בבדיקת SPECT הביא לשינוי האבחנה והוביל לשינויים בתכנית הטיפול ובהמלצות לטיפול בחלק גדול מהמקרים.

J Psychoactive Drugs. 2012;44:96-106

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן