סיבות לאשפוז וגורמי תמותה בחולים עם קרדיומיופתיה על-רקע ATTR (מתוך Am J Cardiol)

במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם קרדיומיופתיה על-רקע ATTR (Amyloidosis Transthyretin), אי-ספיקת לב הינה הגורם המוביל לתמותה או אשפוזים על-רקע מחלות לב וכלי דם.

במחקר ATTR-ACT (Tafamidis in Transthyretin Cardiomyopathy Clinical Trial), טיפול ב-Tafamidis (וינדמקס) הפחית משמעותית את שיעורי התמותה ואשפוזים על-רקע קרדיווסקולארי בהשוואה לפלסבו בחולים עם קרדיומיופתיה על-רקע ATTR. כעת ביקשו החוקרים לבחון את הגורמים לתמותה ואשפוזים על-רקע קרדיווסקולארי במחקר ATTR-ACT במטרה להבין טוב יותר את הגורמים להתקדמות קרדיומיופתיה באוכלוסיה זו ואת היעילות של Tafamidis.

מחקר ATTR-ACT היה מחקר בינלאומי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכלל חולים עם קרדיומיופתיה על-רקע ATTR, אשר חולקו באקראי לטיפול ב-Tafamidis (264 חולים) או פלסבו (177 חולים) למשך 30 חודשים.

החוקרים בחנו את הגורמים לתמותה על-רקע קרדיווסקולארי (אי-ספיקת לב, הפרעות קצב לב, אוטם לבבי, מוות פתאומי, אירוע מוחי וגורמים קרדיווסקולאריים אחרים) ואשפוזים (אי-ספיקת לב, הפרעות קצב לב, אוטם לבבי, אירוע מוחי איסכמי/התקף איסכמי חולף וגורמים קרדיווסקולאריים אחרים).

מהנתונים עולה כי תועדו 53 מקרי תמותה על-רקע קרדיווסקולארי (20.1%) בקרב מטופלים ב-Tafamidis ו-50 מקרי תמותה בזרוע הפלסבו (28.2%), כאשר אי-ספיקת לב (15.5% מהמטופלים ב-Tafamidis לעומת 22.6% מאלו בזרוע הפלסבו) ומוות פתאומי (2.7% ו-5.1%, בהתאמה), היו הגורמים הנפוצים ביותר.

מספר החולים שאושפזו בשל מחלות לב וכלי דם עמד על 138 (52.3%) בזרוע הטיפול ב-Tafamidis ועל 107 (60.5%) בזרוע הפלסבו. אי-ספיקת לב הייתה הגורם הנפוץ ביותר לאשפוז (43.2% מהמטופלים ב-Tafamidis ו-50.3% מאלו בזרוע הפלסבו).

כל הגורמים לאשפוז או תמותה על-רקע קרדיווסקולארי היו פחות נפוצים עם Tafamidis לעומת פלסבו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר ממצאים אלו מספקים תובנות נוספות אודות התקדמות מחלה קרדיווסקולארית בחולים עם קרדיומיופתיה על-רקע ATTR, כאשר אי-ספיקת לב הינה הגורם הנפוץ ביותר לאשפוז על-רקע קרדיווסקולארי או תמותה באוכלוסיה זו.

Am J Cardiol. 2021 Jun 1;148:146-150

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן