האם Circumferential Pulmonary-Vein Ablation יעיל לטיפול בפרפור פרוזדורים כרוני? (NEJM)

ממחקר חדש עולה כי Circumferential Pulmonary-Vein Ablation הוא טיפול יעיל לטווח ארוך עם מעט סיבוכים לטיפול בפרפור פרוזדורים כרוני. העורך מאמין כי עדיין מוקדם מדי להמליץ על טיפול זה לשימוש נרחב, אך הוא עשוי להתאים לחלק מהחולים.

Circumferential Pulmonary-Vein Ablation נמצא יעיל לטיפול ב-Paroxysmal / Chronic Atrial Fibrillation. עם זאת, חולים עם Chronic AF מקבלים לרוב טיפול זמני בתרופות אנטי-אריתמיות לאחר אבלציה ולרוב זקוקים להיפוך קצב (Cardioversion) אחד או יותר כדי לשוב לקצב סינוס. אלו משתנים מערפלים העשויים להגדיל את יעילות טיפול אבלציה.

במחקר השתתפו 146 חולים עם Chronic AF שחולקו באקראי לטיפול ב-Amiodarone ועברו שני Cardioversion במהלך שלושת החודשים הראשונים של המחקר (קבוצת הביקורת) או בשילוב עם Circumferential Pulmonary-Vein Ablation. הגיל הממוצע בתחילת המחקר עמד על 57. במשך שנה אחת עקבו אחר קצב הלב באמצעות הודעות טלפוניות. קוטר הפרוזדור השמאלי וחומרת התסמינים נבדקו לאחר 12 חודשים.

ב-77 מהחולים שעברו Circumferential Pulmonary-Vein Ablation, היה צריך לחזור על הפעולה בשל הישנות פרפור פרוזדורים ב-26% מהמטופלים ובשל Atypical Atrial Flutter ב-6%. 74% מהמטופלים בקבוצת הטיפול ו-58% מהמשתתפים בקבוצת הביקורת לא סבלו מהישנות של רפרוף או פרפור הפרוזדורים בהעדר טיפול אנטי-אריתמי לאחר שנה אחת (P=0.05).

53 נבדקים מתוך 69 המשתתפים בקבוצת הביקורת (77%) עברו לקבוצת הטיפול ועברו Circumferential Pulmonary-Vein Ablation בשל הישנות פרפור פרוזדורים תוך שנה. רק 3 משתתפים (4%) שמרו על קצב סינוס ללא טיפול אנטי-אריתמי או אבלציה. בנבדקים ששמרו על קצב סינוס לאחר Circumferential Pulmonary-Vein Ablation נמצאה ירידה משמעותית בקוטר הפרוזדור השמאלי (12% ± 11%; P < .001)) ובחומרת התסמינים (59% ± 21%; P < .001). לא נרשמו סיבוכים הקשורים בפרוצדורה פרט ל-Atypical Atrial Flutter.

במרבית החולים עם Chronic AF ניתן לשמור על קצב סינוס לאורך זמן באמצעות Circumferential Pulmonary-Vein Ablation, ללא צורך בטיפול אנטי-אריתמי, Cardioversion, או שניהם. שמירה על קצב סינוס קשורה בירידה משמעותית הן בחומרת התסמינים והן בקוטר הפרוזדור השמאלי.

במאמר מערכת נכתב כי המחקר ראוי לציון ממספר סיבות, בעיקר מאחר שהוא מבסס את המודל הסטנדרטי ומעקב אלקטרוקרדיוגרפי במחקרים עתידיים. עם זאת, תקופת המעקב היתה קצרה, וחלק מהנושאים נותרו בלתי-פתורים.

למרות שיש אפשרות לבצע טיפול אבלציה במקרים של Chronic AF, עדיין מוקדם מדי להמליץ על הטיפול לכל החולים. אבלציה אינה טיפול הבחירה במקרים של Chronic AF. רופאים השוקלים אפשרות זו צריכים להפנות את החולים שלהם למרכזים מנוסים ולהבין כי קשישים וחולים עם מחלה מבנית חמורה של הלב אינם מתאימים לפרוצדורה.

N Engl J Med. 2006;354:934-941, 967-969

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

מקור: ScienceDirect
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/08/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות ואת הבטיחות של H-FIRE לעומת TURP בגברים עם BPH ועם הפרעות השתנה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן