מחקר גדול מוצא קשר בין שימוש בסטטינים לסיכון להופעת לימפומה

מחקר שתוצאותיו הוצגו בועידה הבין-לאומית ללימפומה ממאירה (ICML) מוצא כי שימוש בסטטינים קשור לירידה בסיכון להתפתחות לימפומה מכל סוג שהוא. תרופות ממשפחת הסטטינים מעכבות את HMG-CoA reductase ואת סינתזת הכולסטרול ולכן משמות באופן נרחב בטיפול בהיפר-כולסטרולמיה. בנוסף, מעכבות תרופות אלה יצירת isoprenoids החיוניים למודיפיקציות של חלבוני הסיגנל לאחר תרגומם.

ד”ר Fortuny, שהציגה את הממצאים מסביר כי למרות מיעוט העדויות האפידמיולוגיות להשפעותיהם של הסטטינים הראו מחקרים כי הם מפחיתים את הסיכון להופעת גידולים לימפטיים וגידולים המטופוייתים בשיעור של 12%, אם כי באופן לא מובהק סטטיסטית.

בנוסף קיימות עדויות לכך שסטטינים מפחיתית את הסיכון להופעת כמה סוגי סרטן אחרים, כמו סרטן הלבלב, סרטן המעי הגס, וסרטן הושט. בכדי לבחון את הקשר בין השימוש בסטטינים לבין הסיכון לחלות בלימפומה, בחנו החוקרים 2362 חולים שאובחנו בלימפומות מסוג B ו-T ו-2469 נבדקי ביקורת בין השנים 1998-2003. נבדקי הביקורת הותאמו מבחינת מין, גיל ואזור המגורים.

כל המשתתפים מילאו שאלונים נרחבים שנסקרו באופן סמוי. השאלונים בחנו משתנים סוציו-אקונומיים, היסטוריה רפואית ושימוש בתרופות. החוקרים השתמשו במאגרי המידע לסיווג התרופות שנמצאו בצריכת הנבדקים.

הנבדקים חולקו לקבוצה שמעולם לא צרכה סטטינים (2275 חולים; 2053 נבדקי ביקורת) ולחולים שצרכו סטטינים (79 חולים; 112 נבדקי ביקורת) והותאמו מבחינת מין, גיל, אזור מגורים, שימוש ב-NSAIDS ובאספירין, סטטוס העישון והרקע ההשכלתי שלהם.

התוצאות מעידות כי הסיכון הכולל להופעת לימפומה פוחת משמעותית בעקבות צריכת סטטינים (ערך OR של 0.6; 95%CI, 0.4-0.8). כאשר נותחו הנתונים על-פי משך השימוש בסטטינים, לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית ביתרונותיו של משך שימוש קצר (עד לתקופה של שנתיים, ערך OR של 0.60; 95%CI, 0.4-1.0) או של משך שימוש ארוך (2-8 שנים, ערך OR של 0.7; 95%CI, 0.4-1.1). מובהקות סטטיסטית הופיעה רק במשך שימוש של יותר מ-8 שנים (0.5; 95%CI, 0.2-0.9).

מידע אודות צריכת הסטטינים נבדק גם לגילוי יתרונות פוטנציאליים כנגד הופעת לימפומות מתת-סוגים שונים, הכוללות לימפומות של תאי B. ד”ר Fortuny מציינת כי היתרונות כולם העלו ערכי OR בין 0.5 ל-0.8, כך שלא נמצא הבדל בין תת-סוגים שונים של לימפומה.

היא מדגישה כי המחקר מספק מידע תצפיתי ללא מידע בנוגע תמינונים שנצרכו, וכי לא ניתן לשלול בשלב זה את האפשרות שההיפר-כולסטרולמיה עצמה מהווה גורם סיכון ללימפומה או שהסטטינים משמשים כסמנים של מסלול גנטי שהפעלתו קשורה לסיכון ללימפומה.

אולם, מדגישה החוקרת, כוחו של המחקר עולה מתוך גודל המדגם הגדול, עקביות התוצאות במדינות השונות ובשימוש בסוגי הביקורות השונים, ומידע אפידמיולוגי דומה שקשור לשימוש בסטטינים במספר סוגי גידולים אחרים.

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

אלקטרופורציה בלתי הפיכה בתדירות גבוהה לעומת כריתה טרנסורטרלית של הערמונית עבור היפרפלזיה שפירה של הערמונית (GIANT): ניסוי שלב 3, אקראי, כפול סמיות, במרכז יחיד, ללא נחיתות

מקור: ScienceDirect
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/08/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות ואת הבטיחות של H-FIRE לעומת TURP בגברים עם BPH ועם הפרעות השתנה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן