יתכן כי יתר לחץ דם מוערך שלא כראוי בחולים עם TIA (מתוך Stroke)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת נובמבר של Stroke, עולה כי השתנות של לחץ הדם בחולים, שחוו אפיזודה קודמת של TIA (transient ischemic attack) או שבץ קל, מצביעה על כך שמדידות יחידות אינן אמינות.

לדברי החוקרים, בנוסף להשתנות לטווח הקצר של לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, שניתן לתקנה על ידי ניטור של 24 שעות, יכולות להיות גם וריאציות בטווח האמצעי במהלך שבועות או חודשים.

המידע מראה כי לחץ דם כל כך משתנה בחולים, שעברו TIA או שבץ, שמדידות אינדיבידואליות של לחץ הדם ביום מסוים יכולות להיות מאוד מטעות.

על מנת להעריך את האפקט של השתנות זו לטווח האמצעי, החוקרים בדקו מידע משלושה מחקרי קוהורט גדולים של חולים, שעברו TIA או שבץ קל. במחקר השתתפו יותר מ-7600 נבדקים. החוקרים מצאו קורולציות לא טובות בין לחץ דם בנקודת ההתחלה ובין לחץ הדם 3 עד 5 חודשים לאחר מכן.

הדבר גורם לסיווג לא נכון. לדוגמא, בקוהורט אחד, ל-31.6% מהנבדקים, שהיו עם לחץ דם סיסטולי של פחות מ-140 mm Hg בנקודת ההתחלה, היה לחץ דם סיסטולי רגיל של לפחות 140 mm Hg. פרופורציות מתאימות בשני הקוהורטים האחרים היו 48.2% ו-57.7%.

החוקרים חישבו, שהיה צורך בשלושה מדידות רציפות על מנת להיות בטוחים ביותר מ-90%, שלחץ הדם הסיסטולי הרגיל לא יהיה 140 mm Hg או יותר.

יתרה מכך, בכל הנבדקים עם שלושה מדידות כאלה של פחות מ-140 mm Hg אך עם ממוצע של לחץ דם של 130 עד 139 mm Hg, עדיין היה סיכוי של 25 עד 30%, שהלחץ דם הרגיל יהיה 140 mm Hg או יותר.

לסיכום, יש צורך במספר מדידות על פני מספר ימים שונים, לפני שיהיה ניתן להיות בטוחים שלחץ הדם נשלט היטב בעקביות וכי אין צורך בטיפול נוסף.

Stroke 2006;37:2776-2783

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן