בחולים עם מחלת מעי דלקתית, טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים במערכת העיכול לאורך שנה אחת, כך מדווחים חוקרים מבוסטון במאמר שפורסם בכתב העת Digestive Diseases and Sciences.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת מעי דלקתית לעיתים קרובות מופיעה עם השמנה, אך אין נתונים מספקים אודות הסיכון לסיבוכים במערכת העיכול עקב שימוש בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 בחולים עם מחלת מעי דלקתית.
במחקר הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים עם מחלת מעי דלקתית מבתי חולים ומרפאות בין ינואר 2010 ועד אוקטובר 2024. הם השוו את התוצאות לפני ואחרי חשיפה לתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, אשר הוגדרה בנוכחות ניפוק של לפחות שני מרשמים בתוך 90 ימים.
התוצא העיקרי היה היארעות כל סיבוך במערכת העיכול: אילאוס או חסימת מעי, ניתוח מעי, אשפוז עקב מחלת מעי דלקתית, או הגברת טיפול כנגד מחלת מעי דלקתית. התוצאים נבחנו לאורך 12 חודשים לפני החשיפה לתרופות אלו ולאורך 12 חודשים לאחר החשיפה לאגוניסטים לקולטן ל-GLP-1.
מדגם המחקר כלל 271 חולים (גיל חציוני של 62.8 שנים, 62% נשים), מהם 64% עם קוליטיס כיבית; Semaglutide היה התכשיר הנפוץ ביותר בשימוש (58%), לאחריו היה Dulaglutide (28%).
מהנתונים עולה כי היארעות אירועים חריגים במערכת העיכול לא הייתה שונה משמעותית במהלך 12 החודשים שקדמו לחשיפה לתכשירים אלו ו-12 החודשים לאחר החשיפה לאגוניסטים לקולטן ל-GLP-1. יתרה מזאת, לא תועדו הבדלים בין הקבוצות גם כאשר ניתוח הנתונים הושלם לאחר שישה חודשים. יתרה מזאת, לא תועדו אשפוזים על-רקע מחלת מעי דלקתית לאחר התחלת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצטרפים לעדויות בספרות הרפואית התומכות בבטיחות אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 בחולים עם מחלת מעי דלקתית.
Dig Dis Sciences, Aug 19, 2025







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!