תוספת תזונתית של ויטמין E מפחיתה את שיעור ההצטננויות בקשישים המאושפזים במוסדות סיעודיים JAMA, מתוך jc 425, למנויי הגורנל-חינם!

מתן תוספת יומית של ויטמין E לקשישים הנמצאים במוסדות סיעודיים, אינה מגנה בפני זיהומים של דרכי הנשימה התחתונות, אולם מפחיתה את שיעור ההצטננויות (common colds). כך עולה ממחקר שפורסם ב- JAMA.

זיהומים של דרכי הנשימה שכיחים בקשישים, ובאוכלוסייה זו הם כרוכים בהתאוששות ממושכת, בסיבוכים ובתמותה רבים יותר, ובעומס על מערכת הבריאות. כמעט מחצית מאוכלוסיית הקשישים מגיעים למוסדות סיעודיים, ובחולים אלו שכיחות הזיהומים גבוהה עוד יותר.

השיעור הגבוה של זיהומים באוכלוסיית הקשישים קשור בנסיגה באיכות התגובה החיסונית. בעבר הודגם כי למצב התזונתי השפעה על המערכת החיסונית. על רקע זה ערכו החוקרים מחקר אקראי ומבוקר פלסבו שבדק את ההשפעה של מתן תוספת תזונתית של ויטמין E במשך שנה, על שכיחות הזיהומים הנשימתיים ביותר מ- 600 קשישים דיירי מוסדות סיעודיים.

הקשישים שנבחרו, בגיל 65 ומעלה, היו ללא מחלות ממאירות, אי ספיקה כלייתית, צנתרים ורידיים או של דרכי השתן, או צינורות הנשמה, ולא קיבלו טיפול אנטיביוטי בתקופה שלפני תחילת המחקר. קבוצת הטיפול קיבלה תוספת יומית של ויטמין E, במינון של 200IU.

כשני שלישים מהמשתתפים השלימו את תקופת המעקב שנמשכה כשנה. שיעורי התמותה היו דומים בשתי הקבוצות. מהתוצאות עולה כי לא היה הבדל מובהק בשכיחות, או במשך הממוצע של כלל הזיהומים של דרכי הנשימה. גם כאשר נבדקו לחוד זיהומים של דרכי הנשימה התחתונות, ושל דרכי הנשימה העליונות, לא נמצא הבדל משמעותי בין קבוצת הטיפול ובין קבוצת הפלסבו.

תוספת הוויטמין לא הביאה להפחתה בכמות האנטיביוטיקה שנצרכה. התוצאות נותרו דומות גם לאחר התאמה עבור עישון, מחלות ריאה כרוניות, דמנציה וגורמי סיכון אחרים. עם זאת נמצא יתרון לקבוצה שקיבלה תוספת של ויטמין E; מתן הוויטמין היה קשור בשיעור נמוך יותר של הצטננויות.

לסיכום, ממחקר זה עולה כי תוספת יומית של ויטמין E, אינה מפחיתה את השכיחות של זיהומים של דרכי הנשימה התחתונות, בקשישים הנמצאים במוסדות סיעודיים. עם זאת, הטיפול יכול להפחית את שיעור ההצטננויות. החוקרים כותבים כי יתכן שהוויטמין מספק הגנה כנגד זיהומים ויראליים, אך לא כנגד זיהומים חיידקיים, ממצא שעלה ממחקרים שבוצעו בחיות מעבדה.

למאמר


Vitamin E and Respiratory Tract Infections in Elderly Nursing Home Residents , A Randomized Controlled Trial , Simin Nikbin Meydani, DVM, PhD; Lynette S. Leka, BS; Basil C. Fine, MD; Gerard E. Dallal, PhD; Gerald T. Keusch, MD; Maria Fiatarone Singh, MD; Davidson H. Hamer, MD

JAMA. 2004;292:828-836.,

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן