חיסון כנגד קורונה מפחית את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים לאחר-זיהום (Clin Infect Dis)

בחולים שנדבקו בנגיף קורונה סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים וצרברווסקולאריים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Clinical Infectious Disease. עם זאת, מהנתונים עולה כי מתן מנות חיסון ומנות דחף עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים אלו.

בעקבות מחקרים קודמים ממדינות אחרות שהצביעו על סיכון לסיבוכים לבביים בקרב חולים ששרדו COVID-19, החוקרים ביקשו לבחון את הנושא וכן לקבוע אם לחיסון כנגד הנגיף יש השפעה מגנה. לצורך כך, הם השלימו מחקר עוקבה שהתבסס על נתונים מסינגפור אודות חולים עם תוצאה חיובית בבדיקת קורונה בין תחילת ספטמבר ועד סוף נובמבר בשנת 2021 וכן אספו מידע אודות קבוצת ביקורת שכללה מטופלים עם תוצאה שלילית בבדיקת קורונה וללא עדות לזיהום בין 13 באפריל, 2020, ועד 31 בדצמבר, 2022.

החולים בשתי הקבוצות היו במעקב לתקופה ממוצעת של 300 ימים, במהלכה החוקרים בחנו את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים וצרברווסקולאריים.

המחקר כלל 106,012 מקרים חלו בקורונה וכ-1.6 מיליון ביקורות ללא הדבקה בנגיף. מהנתונים עולה כי בחולים עם COVID-19 תועד סיכון מוגבר להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים וצרברווסקולאריים (יחס סיכון של 1.157, רווח בר-סמך 95% של 1.069-1.252). הסיכון המוגבר היה קטן יותר בקרב אלו שהשלימו את כל מנות החיסון (יחס סיכון של 1.11, רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.22) ומנות דחף (יחס סיכון של 1.1, רווח בר-סמך 95% של 0.92-1.32).

החוקרים מדווחים עוד על סיכון מוגבר בחולים שאושפזו בהשוואה לאלו שלא אושפזו בעקבות הזיהום הנגיפי. באופן ספציפי, מהנתונים עולה כי הסיכון לסיבוכים היה גבוה יותר בחולים שאושפזו בשל סיבוכים צרברווסקולאריים (יחס סיכון של 3.23, רווח בר-סמך 95% של 1.47-7.11), הפרעות קצב לב (יחס סיכון של 2.67, רווח בר-סמך 95% של 1.64-4.36) ומחלת לב איסכמית (יחס סיכון של 1.487, רווח בר-סמך 95% של 1.05-2.11), כמו גם באלו שאושפזו מסיבות לבביות אחרות (יחס סיכון של 2.63, רווח בר-סמך 95% של 1.79-3.87) וסיבוכים תרומבוטיים אחרים (יחס סיכון של 4.01, רווח בר-סמך 95% של 2.03-7.91).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי חיסון כנגד COVID-19 עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים לאחר הזיהום הנגיפי.

Clin Infect Dis, Oct 2023

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן