ע”פ מטה אנליזה המתפרסמת לאחרונה ב-Diabetes Res Clin Pract
אין כיום עדות הקושרת בין סיכון מוגבר לדלקת לבלב חריפה (AP) או גידולים סרטניים כלשהם לשימוש בתרופות מקבוצת ה-GLP-1 אגוניסטים (ביאטה וויקטוזה). יש להדגיש שהמטה-אנליזה בוצעה ע”י קבוצת חוקרים שאינם קשורים לגוף מסחרי או חברת תרופות כלשהי.
המחברים מסבירים כי מכיוון שהקשר בין GLP-1 אגוניסטים ל-AP או סרטן כלשהו וסרטן התירואיד נדון בספרות מטרת מטה-אנליזה זו הייתה להעריך את הסיכון לאותם תופעות לוואי רציניות בהקשר של טיפול באגוניסטים של GLP-1 בחולי סוכרת סוג 2.
החוקרים ביצעו סריקת במאגרי המידע של מדליין, EMBASE , Cochrane ו-clinicaltrials.gov במטרה למצוא מחקרי ארוכי טווח אשר מספקים מידע אודות exenatide (ביאטה) או liraglutide (וקטוזה) ודיווחים על AP או סרטן. יחסי הסיכון חושבו תוך שימוש במודל מסוג random-effects .
נעשו גם הערכות סטטיסטיות באופן הטרוגני. ( (I (2 ) .
בסה”כ נאספו ונותחו במטה-אנליזה 25 מחקרים. גם בביאטה וגם בויקטוזה לא נמצא סיכון מוגבר ל-AP . יחסי הסיכון היה עבור ויקטוזה 0.97 (ובטווח בר סמך של 0.21-4.39 , I(2)=0% ) ועבור בייאטה 0.84 (רווח בר סמך של 0.58-1.22, I(2)=30%) .
יחס הסיכון לסרטן בבייאטה היה 0.86 (ברווח בר סמך של 0.29-2.6) , I(2)=0% , ועבור ויקטוזה היחס היה 1.35 (ברווח בר סמך של 0.7-2.59 , I(2)=0% ).
ויקטוזה לא הייתה קשורה עם סיכון מוגבר לסרטן התירואיד ( יחס סיכון של 1.54 ברווח בר סמך של בין 0.4-6.02 , I(2)=0% ).
לגבי בייאטה לא נמצאו דיווחים על ממאירות בתירואיד.
מסקנת החוקרים היא שהמידע הנוכחי הקיים בספרות אינו מספיק בכדי לתמוך בטענה של סיכון מוגבר לדלקת הלבלב או סרטן הקשור לשימוש באגוניסטים של GLP-1 .
הם מוסיפים שדיווחים נדירים אלה ותופעות לוואי ארוכות טווח דורשים ניטור מתאים במחקרים עתידיים המעריכים של היעילות והבטיחות של אגוניסטים של GLP-1 .








תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!