התועלת בטיפול מוקדם בילדים עם רטינופתיה של פגות (מתוך Archives of Ophthalmology)

נראה כי חלק מהילדים עם רטינופתיה של פגות רואים טוב יותר בגיל 6, במידה ומקבלים טיפול בשלב מוקדם, בעוד שבאחרים למעקב תועלת העולה על זו של טיפול מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת יוני של Archives of Ophthalmology.

החוקרים מסבירים כי מחקר קודם בנושא רטינופתיה של פגות סייע להם לזהות שני סוגי מצבים Type 1 ו-Type 2 על-בסיס מאפיינים קליניים שונים. הבדלים בין השניים כוללים את שלב המחלה, האזור המעורב ברשתית, ונוכחות או העדר Plus Disease.

במחקר הקודם שכלל 401 תינוקות שעיניהם חולקו באקראי לטיפול מוקדם או טיפול קונבנציונאלי, זוהתה תועלת במתן טיפול מוקדם לאחר תשעה חודשים. קבוצת Early Treatment for Retinopathy of Prematurity Cooperative Group עקבה אחר אותה קבוצת ילדים עד גיל 6 שנים (370 שרדו).

בסה”כ, טיפול מוקדם לא לווה בשיפור בראייה לאחר שש שנים. עם זאת, נראה כי בגיל שש שנים חל שיפור בעיניהם של ילדים עם רטינופתיה של פגות מסוג 1, במידה וקיבלו טיפול מוקדם (תוצאה שלילית תועדה ב-25.1% לעומת 32.8%).

החוקרים לא מצאו עדות לתועלת בעקבות טיפול מוקדם בגיל שש שנים בעיניים של ילדים עם רטינופתיה מסוג 2 (23.6% לעומת 19.4% עם תוצאות שליליות).

במחקר המקורי בן 9 חודשים, החוקרים זיהו עיניים עם מאפיינים המעידים על תועלת בעקבות טיפול מוקדם (סוג 1) ועיניים בהם ניתן להסתפק במעקב (סוג 2), עם טיפול הנשמר למקרים בהם המחלה התקדמה לסוג 1. הסיווג הנ”ל לסוג 1 וסוג 2 לא תוכנן מראש כחלק מהעיצוב המקורי בשנת 1999, אך עלה בשנת 2003 בעקבות תוצאות סקירה ראשונית של הנתונים.

מהתוצאות עולה כי התועלת בטיפול בילדים עם מחלה מסוג 1 נותרת למשך 6 שנים. חדות הראייה משתפרת עם טיפול מוקדם, אך עם זאת, ב-65.4% מהעיניים שטופלו בשלב מוקדם חלה החמרה בחדות הראיה אל מתחת ל-20/40. עדיין לא ידוע אם הסיבה לכך נובעת מגורמים הקשורים ברשתית, בקורטקס, או בשניהם, אך אין ספק כי כעת רטינופתיה של פגות זוכה לעדיפות גבוהה עוד יותר, מאחר שטיפול מוקדם עשוי להועיל לחלק מהעיניים אך לעיתים אינו מביא להתפתחות תקינה של חדות הראייה.

Archives of Ophthalmology

לידיעה ב-DocGuide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן