צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק נפוצה בעקבות טיפול ארוך-טווח ב-PPI (מתוך Clinical Gastroenterology and Hepatology)

בחולים עם GERD (Gastroesophageal Reflux Disease), תחת טיפול ארוך-טווח בתרופות ממשפחת PPI (Proton Pump Inhibitors) שכיחות מוגברת של צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאיטליה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק, תופעה בה חלה במעי הדק קולוניזאציה של חיידקים רבים המצויים בד”כ במעי הגס, ומלווה בנפיחות, שלשולים ותסמינים אחרים.

החוקרים ערכו תבחיני נשיפה להערכת צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק ב-450 משתתפים שלקחו חלק במחקר, וחולקו לאחת משלוש קבוצות:

·         200 חולי GERD שטופלו ב-PPI למשך חציון של 36 חודשים.

·         200 חולי IBS (Irritable Bowel Syndrome) שלא נטלו PPI למשך לפחות 3 שנים.

·         50 ביקורות בריאות שלא נטלו PPI למשך לפחות 10 שנים.

הרציונל בבסיס הבחירה בחולי IBS כביקורות פתולוגיות נובעות מהשכיחות הגבוהה של צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק בחולים עם תסמונת המעי הרגיז, והחפיפה בתסמינים בין שתי ההפרעות הקליניות.

צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק תועדה ב-50% מהחולים עם GERD המטופלים ב-PPI , ב-24.5% מהחולים עם IBS וב-6% מהביקורות הבריאות. החוקרים זיהו הבדלים מובהקים בשכיחות בין חולים עם GERD, המטופלים ב-PPI, ובין השכיחות בחולים עם תסמונת המעי הרגיז (OR = 3.14,  p<0.001), בין החולים עם GERD המטופלים ב-PPI ובין הביקורות (OR = 16.0,  p<0.001) ובין החולים עם IBS ובין הביקורות (OR = 6.12,  p<0.005).

כל המשתתפים עם צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק טופלו ב-Rifaximin במינון-גבוה, למשך שבועיים. הטיפול היה מוצלח ב-87% מהמקרים בקבוצת המטופלים ב-PPI וב-91% מהמקרים בקבוצת החולים עם IBS.

החוקרים מעלים את האפשרות לתת-אבחנה של צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק על-רקע טיפול ב-PPI, בשל החפיפה של התסמינים עם הפרעות אחרות של מערכת העיכול.

הם מציינים כי מדד הזהב לאבחנת צמיחת-יתר של חיידקים במעי הדק עדיין אינו-ידוע.

Clin Gastroenterol Hepatol 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן