צריכת שומנים צמחיים מורידה סיכון לשבץ (2021 AHA Scientific Sessions)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש מראה כי צריכה גבוהה של שומנים צמחיים ממזונות כמו שמן זית ואגוזים קשורה לסיכון נמוך יותר לשבץ מוחי, בעוד שצריכת שומנים מהחי, במיוחד בשר אדום מעובד, עלולה להעלות סיכון לשבץ דימומי. במחקר שנערך בקרב יותר מ-117,000 מטופלים במשך 27 שנים, אלו שתזונתם הייתה בחמישון הגבוה ביותר בצריכת שומן צמחי, היו בסיכון נמוך ב-12% לשבץ, בהשוואה לאלו שצרכו את הכמות הנמוכה ביותר של שומנים צמחיים. לעומת זאת, צריכה גבוהה של שומן מן החי ממקורות שאינם מוצרי חלב הייתה קשורה לסיכון מוגבר ב-16% לשבץ מוחי.

“אנו ממליצים לאנשים להפחית את צריכת בשר אדום ומעובד, ולהחליף אותו בשמנים צמחיים לא טרופיים, כגון שמן זית, תירס או שמני סויה, כדי להוריד את הסיכון לשבץ מוחי”, אמר החוקר הראשי. יתרה מכך, “ישנם גורמים תזונתיים נוספים (פירות, ירקות, מלח, אלכוהול), וגורמי אורח חיים (פעילות גופנית, עישון), הקשורים לסיכון לשבץ וראויים לתשומת לב. למרבה ההפתעה, מוצרי חלב (כגון גבינה, חמאה או חלב) במחקר לא היו קשורים לסיכון לשבץ מוחי”, הוסיף. ממצא זה שונה מתוצאות מטא-אנליזות של מחקרי עוקבה מרובים של צריכת חלב ושבץ וממחקר PURE האחרון, שהראה כי צריכת חלב קשורה בסיכון נמוך יותר לשבץ מוחי.

השוני במחקר זה הוא ההתמקדות בשבץ מוחי, זאת מכיוון שבאופן מסורתי, מחקרים על תזונה ובריאות לב וכלי דם התמקדו במחלת לב כלילית. במחקר נבדק כיצד סך השומן בתזונה, סוגי שומן שונים ושומנים ממזונות שונים קשורים לאירוע מוחי ב-73,867 ו-43,269 גברים בשנים 1986-2016. החוקרים מצאו שצריכה גבוהה של שומן צמחי קשורה בסיכון נמוך יותר לשבץ מוחי בהשוואה לצריכה נמוכה (HR=0.88, רווח בר סמך 95%– 0.81-0.96, P<.001). באופן דומה, צריכה גבוהה של שומן רב בלתי רווי הייתה קשורה בשיעור שבץ נמוך יותר (HR=0.88, P=.002, רווח בר סמך 95%– 0.80-0.96). לעומת זאת, צריכה גבוהה של שומן מן החי, הייתה קשורה לסיכון מוגבר לשבץ מוחי (HR=1.16, רווח בר סמך 95%– 1.05-1.29, P<.001). החוקרים הבחינו ב”אסוציאציות דומות” לשבץ איסכמי, אך הקשר החיובי היחיד לשומן מן החי היה עם שבץ דימומי.

לכתבה ב-Medscape

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן