האם נטילת תרופות ממשפחת NSAID מעלה את הסיכון לשבץ? (מתוך כנס ESC)

ממחקר חדש מדנמרק, שכלל משתתפים בריאים בלבד, עולה קשר בין טיפול קצר-טווח בתרופות ממשפחת NSAID (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs) ובין סיכון מוגבר לשבץ. ממצאי המחקר הוצגו בכנס European Society of Cardiology לשנת 2010, והחוקרים סבורים כי לממצאים תתכן השפעה משמעותית על בריאות הציבור.

לדברי החוקרים, תחילה זוהה סיכון מוגבר לאוטם לבבי עם NSAID.  כעת נמצאו עדויות דומות בנוגע לשבץ. מדובר בממצאים בעלי חשיבות רבה, שכן תרופות אלו מצויות בשימוש נרחב, וקיימים תכשירים רבים הזמינים ללא מרשם רופא.

במסגרת המחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את הסיכון לשבץ ונטילת NSAID במשתתפים בריאים שהתגוררו בדנמרק. הם הסבירו כי המידע בנוגע לכל אדם באוכלוסיה הדנית נשמר במספר מאגרים ארציים. החוקרים החלו עם כלל האוכלוסייה בדנמרק מעל גיל 10 שנים. במטרה לבחור את  הנבדקים הבריאים בלבד, הם לא כללו במחקר מטופלים שאושפזו לבית החולים בחמש השנים האחרונות, או אלו שקיבלו טיפול תרופתי כרוני במשך למעלה משנתיים. עקב כך נותרה אוכלוסייה שכללה כמיליון משתתפים, שנכללו במחקר. החוקרים מצאו כי כ-45% מהמשתתפים הבריאים קיבלו לפחות מרשם אחד לטיפול ב-NSAID בין השנים 1997 ו-2005. לאחר מכן, הם נעזרו בנתונים אודות אירועי שבץ ממאגרי נתונים נוספים, והעריכו את הסיכון לשבץ פטאלי ולא-פטאלי, על-רקע נטילת תרופות ממשפחת NSAID.

מהתוצאות עולה קשר בין נטילת תרופות ממשפחת NSAID ובין סיכון מוגבר לאירועי שבץ.  העלייה בסיכון נעה סביב כ-30% עם Ibuprofen (איבופן) ו-Naproxen (נקסין) ועד 86% עם Diclofenac (וולטרן).

החוקרים מציינים כי תועד קשר מנה-תגובה, כאשר הסיכון המוגבר לשבץ הגיע ל-90% (HR = 1.90) עם מינוני Ibuprofen של מעל 200 מ”ג ו-100% (HR = 2.0) עם מינוני Diclofenac של מעל 100 מ”ג. התוצאות היו בולטות במיוחד, לאור העובדה שהמחקר נערך בנבדקים בריאים.

החוקרים העלו את האפשרות כי ייתכנו ערפלנים מסוימים, אך הנתונים תוקננו לגיל, מין ומצב סוציו-אקונומי, ומדגם המחקר לא כלל חולים עם מחלות כרוניות.

החוקרים לא הופתעו מהממצאים, לאור העדויות המצטברות המעידות על סיכון מוגבר לאוטם לבבי עם תרופות אלו, והוסיפו כי המנגנון ככל הנראה זהה. עלו מספר השערות בנוגע למנגנון הקשור בין NSAID ובין אירועים קרדיווסקולאריים, כולל השפעה תרומבואמבולית מוגברת על הטסיות, האנדותל ו/או פלאקים טרשתיים; עליה בלחץ הדם; והשפעה על הכליות ואגירת מלח.

החוקרים מאמינים כי ההשפעות המזיקות של תכשירים אלו נוגעות למטופלים רבים. אם מחצית מהאוכלוסייה נוטלת תרופות אלו, גם אם על-בסיס אקראי, אזי תתכן עלייה של 50-100% בסיכון לשבץ.

מתוך כנס ESC

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן