האם תמצית ג’ינקו בילובה יעילה בטיפול שבץ איסכמי?

מחקר חדש לא מצא עדויות משכנעות ממחקרים בעלי איכות מתודלוגית מספקת, התומכות בשימוש רוטיני בתמצית ג’ינקו בילובה לאחר שבץ.

תמצית ג’ינקו בילובה מצויה בשימוש נרחב לטיפול בשבץ איסכמי בסין. החוקרים ביקשו להעריך את העדויות ממחקרים שונים באשר ליעילות תמצית ג’ינקו בילובה בשבץ איסכמי.

המטרה העיקרית של המחקר היתה לקבוע אם תמצית ג’ינקו בילובה משפרת את התפקוד, מבלי לגרום נזק מוגזם, בחולים לאחר שבץ איסכמי. מטרות משניות היו להעריך את השפעות תמצית ג’ינקו בילובה על ההפרעות הנוירולוגיות ואיכות החיים.

החוקרים סקרו מאגרי נתונים רבים וכללו בבדיקתם מחקרים שהשוו תמצית ג’ינקו בילובה עם פלסבו או ללא פלסבו, בחולים עם שבץ איסכמי. 2 חוקרים בחרו באופן בלתי-תלוי את המחקרים, העריכו את איכות המחקר, ואספו את הנתונים.

החוקרים אספו 14 מחקרים, 10 מהם נכללו בבדיקה (792 משתתפים), 4 ממתינים להערכה. ב-10 המחקרים שנכללו בבדיקה, נערך מעקב 14-35 ימים לאחר שבץ. בכל המחקרים ביצבעו הערכה נוירולוגית, אך אף אחד מהם לא דיווח על מוגבלות (הפרעה לתפקוד בפעילויות יומיומיות), או איכות חיים. שלושה מחקרים בלבד דיווחו על תופעות לוואי. ב-9 מחקרים, שכולם נחשבו למחקרים באיכות נמוכה, המדד העיקרי של המחקר היה שיפור משמעותי בחסר נוירולוגי בסיום הטיפול.

כאשר העריכו את המחקרים יחדיו, נמצא קשר בין תמצית ג’ינקו בילובה ועליה משמעותית במספר החולים שהראו שיפור (OR=2.66, 95% CI = 1.79-3.94). מחקר פלסבו אחד, שנחשב למחקר באיכות טובה, התייחס לתוצאה הנוירולוגית כמדד רציף, ולא מצא שיפור בחסר הנוירולוגי בסיום הטיפול (הבדל ממוצע של 0.81, 95% CI = -8.9-10.52).

לא נרשמו מקרי תמותה או תופעות לוואי במהלך תקופת המעקב.

לדברי החוקרים, דרושים מחקרים בקנה מידה גדול לבדיקת יעילות תמצית ג’ינקו בילובה.

Explore (NY). 2006 May;2(3):262-3. 

לידיעה ב-Pubmed

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן