האם CIMT יעיל לשבץ כרוני? (Stroke)

ממחקר חדש עולה כי Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT) יעיל יותר מהטיפול הסטנדרטי לשבץ כרוני. CIMT היא שיטה לשיקום נוירולוגי שפותחה במטרה לשפר את השימוש בגפיים עליונות, הנפגעות יותר לאחר שבץ.

מספר מחקרים מצאו קשר חיובי עם טיפול זה, אך מעולם לא בוצע מחקר עם קבוצת ביקורת מהימנה.

חולים עם חסר מוטורי קל עד בינוני לאחר שבץ, חולקו לטיפול CIMT או לפלסבו. החסר הנוירולוגי נמשך בממוצע 4.5 שנים. טיפול CIMT כלל אימון אינטנסיבי של הגפה העליונה שנפגעה יותר, למשך 6 שעות ביום, במשך 10 ימים רצופים, הגבלת הגפה הפחות פגועה במהלך 90% מזמן הערות, למשך שבועיים, ומספר טכניקות נוספות במטרה לסייע במעבר לחיי היומיום. המשתתפים בקבוצת הפלסבו טופלו במסגרת תכנית לאימון גופני וקוגניטיבי ותרגילי הרפיה למשך אותה תקופת זמן עם אותה אינטראקציה עם המטפלים כמו בקבוצת ההתערבות.

לאחר טיפול CIMT, המשתתפים זכו לשיפור גדול מאוד בתפקוד של הזרוע הפגועה בחיי היומיום, שנמדד באמצעות Wolf Motor Function Test. השיפור נשמר במהלך תקופת מעקב של שנתיים. לא נמצאו שינויים משמעותיים בקבוצת הפלסבו.

התוצאות תומכות בטיפול CIMT לשיקום תפקוד מוטורי בגפה עליונה בחולים עם שבץ כרוני. ממצא מעניין הראה כי נשים זכו לשיפור גדול יותר מגברים.

מגבלות המחקר כללו הבדל במינים בין שתי הקבוצות (48% לעומת 20% נשים בקבוצת CIMT, לעומת קבוצת הביקורת).

CIMT הביא לארגון מחדש במוח, בו אזורים חדשים רבים גוייסו לעצבוב התנועה של הגפה הפגועה. המחקר הנוכחי תומך באפשרות שהפלסטיות הזו של המוח, יכולה להירתם דרך שיטות התנהגותיות או שיקומיות בכדי להביא להשפעות קליניות משמעותיות יותר על חסרים מוטורים כרוניים לאחר נזק נוירולוגי. יש לשקול מחדש את התפיסה לפיה אין טיפול לחולים עם שבץ כרוני.

Stroke. Posted online March 2, 2006.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן