האם הורדת לחץ דם מגנה על הלב במקרים של פרפור פרוזדורים? (Stroke)

ממחקר חדש עולה כי במרבית מקרי פרפור פרוזדורים, הורדת לחץ דם מגנה מפני אירועים וסקולרים, בנוסף להגנה הניתנת הודות לטיפול בנוגדי-קרישה.

חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים מצויים בסיכון גבוה לשבץ ואירועים וסקולרים אחרים, אפילו אם מטופלים בנוגדי קרישה. הורדת לחץ דם עשויה לשפר את עצירת הדם (Stasis) בפרוזדור השמאלי והקטנת הסיכון לתסחיף ע”י היפוך תהליך Remodeling Ventricular. בנוסף, מאחר שיל”ד בחולים הסובלים מפרפור פרוזדורים קשור גם בסיכון מוגבר להתפתחות שבץ, מסיבות נוספות פרט לתסחיף, הורדת לחץ הדם עשויה להקטין גם את הסיכון לשבץ מסיבות אחרות.

החוקרים עקבו אחר 6,105 נבדקים הסובלים ממחלה קרדיווסקולרית. החולים חולקו רנדומלית לטיפול פלסבו או טיפול אקטיבי (2-4 מ”ג Perindopril שניתן לכל המשתתפים, בתוספת 2.0-2.5 מ”ג Indapamide לנבדקים ללא התוויה או התווית-נגד למשתנים). המדדים שנקבעו היו מספר אירועים וסקולרים מג’וריים, השפעות וסקולריות ותמותה מסיבה כלשהי.

476 נבדקים סבלו מפרפור פרוזדורים בתחילת המחקר, 51% מהם טופלו בנוגדי-קרישה.

נמצא קשר בין טיפול אקטיבי ובין ירידה בלחץ דם (ירידה ממוצעת של 7.3/3.4 מ”מ כספית), עם ירידה של 38% במספר אירועים וסקולרים מג’וריים (95% CI = 6-59), ירידה של 34% במקרי שבץ (95% CI = -13-61). יתרונות הורדת לחץ דם בנדקים הסובלים מפרפור פרוזדורים אינה תלויה בטיפול נוגד-קרישה (P=0.8) או נוכחות יל”ד (P=0.4).

מהמחקר עולה בבירור כי הורדת לחץ דם, מקטינה את הסיכון לאירועים וסקולריים מג’וריים בנבדקים הסובלים מפרפור פרוזדורים ושבץ קודם או Transient Ischemic Attack. הורדת לחץ דם תורמת משמעותית להגנה שמספקים נוגדי-קרישה בהקטנת הסיכון לאירועים וסקולריים איסכמיים שונים. ייתכן שהורדת לחץ דם מספקת הגנה נפרדת מסיבוכים של דימום תוך-מוחי.

מגבלות המחקר כוללים העדר נתונים על ההשפעות של הורדת לחץ דם על כל אחד מהגורמים הספציפיים לאירועים וסקולריים. עוצמת המחקר מוגבלת מאחר שתיעדו רק מספר קטן של אירועים ואין מספיק מידע בכדי להגדיר בבירור את ההשפעות של הורדת לחץ דם במטופלים עם לחץ דם נמוך מלכתחילה.

לסיכום, החוקרים כותבים כי אעפ”י שמידע נוסף יוכל לעזור להגדיר טוב יותר את השפעת הורדת לחץ הדם, מתוצאות המחקר עולה כי בקרב חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים, יש לקבוע סף נמוך להתחלת טיפול להורדת לחץ דם.

Stroke. Posted online Sept. 1, 2005

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על מנגנוני אריתרופואיזיס וניוד ברזל בחולי אי־ספיקת לב

מקור: Journal of the American College of Cardiology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|24/11/2025

החוקרים מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אי־ספיקת לב טיפול באמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) מפעיל באופן משמעותי את ציר האריתרופואזיס, מפחית דלקת ומוביליזציה של ברזל, משפר אנמיה ומסייע לתפקוד הלב אפילו בחולים עם חסר ברזל או עם תפקוד כלייתי ירוד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן