בדיקות דימות מדגימות את תפקידן של אלרגיות במחלה כרונית של הסינוסים (מתוך Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחוןArchives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery עולה כי חשיפתם של חולים עם מחלה כרונית של הסינוסים לאלרגנים ולאחריה ביצוע בדיקות דימות חוזרות באמצעות רנטגן או אולטראסאונד מדגימה כי אלרגנים בשאיפה עשויים להיות מעורבים בחלק ממקרי מחלת סינוסים כרונית.

החוקרים מסבירים כי על אף שכבר הודגמה מעורבותם של מנגנונים הקשורים ברגישות יתר, ובמיוחד אלרגיה נזאלית, במחלה כרונית של הסינוסים המקסילאריים, הרי שקיימת שונות ביחס לבדיקות האבחנתיות המבוצעות עבור מצב זה. לדבריהם, אין די מידע אודות המעורבות הישירה והסיבתית של מנגנוני רגישות היתר של רירית הא, והשלכותיה האפשריות על הסינוסים המקסילאריים.

לשם כך, ביקשו החוקרים לבחון 71 חולים עם מחלה כרונית של הסינוס המקסילארי וכן 16 נבדקים עם נזלת אלרגית וללא סיפור של מחלת סינוסים. החולים עם מחלת סינוסים עברו סך של 135 מבחני גירוי נזאליים, בהם הושמו אלרגנים על גבי רירית מערות האף, וכן 71 מבחני תגר כביקורת בהם הושם רק סליין המכיל פוספט. בנבדקים בקבוצת הביקורת, חזרו החוקרים על 16 מבחני גירוי נזאליים אשר תוצאותיהם היו חיוביות.

החוקרים מציינים כי לפני ביצוע מבחנים אלו ולאחריהם בצורה סדרתית בוצעו בדיקות דימות של הסינוסים המקסילאריים, וזאת הן באמצעות רדיוגרפיה והן באמצעות סונר. תועד כל שינוי שנצפה ביחס לשלד, לפלס אוויר-נוזל, לעיבוי של ממברנת הרירית בסינוס ובמדדים נוספים.

החוקרים מדווחים כי מבין 71 החולים עם סינוסיטיס, 67 חולים פיתחו104 תגובות נזאליות חיוביות למבחני הגירוי. מבין אלו, 89 לוו בשינויים משמעותיים בסינוס המקסילארי בצילומי הרנטגן ו-83 לוו בנוסף בשינויים משמעותיים בסונר. לדבריהם, לא נצפו שינויים משמעותיים באחת משיטות הדימות במהלך 71 מבחני התגר שבוצעו כדמה (ובהם נעשה שימוש בסליין ולא באלרגנים) בחולים עם מחלת סינוסים, או במהלך 16 מבחני הגירוי הנזאליים אשר בוצעו בנבדקי קבוצת הביקורת שאינם סובלים ממחלת סינוסים.

לדברי החוקרים, המעורבות האפשרית של אלרגיה, ובמיוחד כזו של האף, בחלק מצורות מחלות הסינוסים כבר דווחה בעבר בספרות. הם מוסיפים כי ישנן כמה נקודות דימיון אנטומיות ופיזיולוגיות בין רירית האף ובין רירית הסינוסים המקסילאריים.

החוקרים מסכמים כי אלרגיה אפית עשויה להיות מעורבת במחלה כרונית של הסינוסים המקסילאריים בחולים מסוימים. לדבריהם, מבחן תגר אפי עם אלרגן בשילוב עם דימות בסונר, ובמידת הצורך גם עם בדיקת דימות רדיוגרפית כלשהי, עשוי לסייע לאבחנה של מצב זה בעשייה הקלינית, ובמיוחד כך בקרב ילדים. אישור המעורבות של אלרגיה נזאלית בחולים עם מחלה כרונית של הסינוסים המקסילאריים מצריכה טיפול נוסף לאלרגיה האפית, הם מציעים.

לידיעה ב-DocGuide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

מעקב עד גיל ההתבגרות לאחר חשיפה מוקדמת לבוטנים למניעת אלרגיה (New England Journal of Medicine Evidence)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 4, תחום פדיאטרי: צריכת בוטנים, החל מינקות ועד גיל 5 שנים, הובילה לסבילות מתמשכת לבוטנים עד גיל ההתבגרות בלא קשר לצריכת בוטנים לאחר מכן. דבר המוכיח שאפשר להגיע למניעה ולסבילות ארוכת טווח באלרגיה למזון. כך עולה מניסוי אקראי חדש שפורסם ב-New England Journal of Medicine Evidence.

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|14/03/2024

אלרגיות למזון ואנפילקסיס הן אתגר בריאותי משמעותי, המשפיע על אנשים בכל הגילים. סקירה זו מתעמקת בפתופיזיולוגיה, באפידמיולוגיה, באלרגנים נפוצים, בהיסטוריה טבעית, בהתייצגות קלינית, באבחון, במניעה ובטיפול באלרגיות למזון בתיווך נוגדני IgE, עם דגש מיוחד על תסמונת אלפא-גל. הבנת המורכבות של מצבים אלה חיונית בעבור רופאים, מטופלים ובני משפחותיהם כדי להבטיח טיפול נכון ומניעה של תגובות אלרגיות חמורות.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן