PSA כבר איננו סמן לאיבחון סרטן הערמונית (J Urol)

חוקרים מדווחים כי התייחסות לרמות האנטיגן הספציפי לערמונית (PSA) בסרום כמרקר לסרטן הובילה למתן טיפול מוגזם לגברים הסובלים מהיפרפלסיה של בלוטת הערמונית.

אולם, הם מאמינים כי בדיקת ה-PSA תמשיך להוות סמן הן להיפרטרופיה שפירה של הערמונית והן לקצב ההתקדמות שלה. לטענתם, הבדיקה גם תמשיך להיות שימושית גם כסמן לכישלון ריפוי החולה לאחר כריתת ערמונית ומתן הקרנות.

החוקר הראשי, ד”ר Stamey, מציין כי הדבר שלא ידעו בעבר הוא שגדילה שפירה של הערמונית היא הגורם הנפוץ להימצאות רמות PSA בערכים של 1-10ng/mL. הוא דיווח לראשונה בשנת 1987 כי רמות ה-PSA עשויות לשמש כסמן לסרטן הערמונית.

אולם, כעת מצטברות ראיות המעידות שבדיקות רמת ה-PSA אינן רגישות מאוד. מטרת המחקר הנוכחי היתה מציאת הגורם לכך.

החוקרים בדקו רקמות שנאספו מ-1317 כריתות ערמונית שבוצעו מאז שנת 1983 וערכו קביעה כמותית של כלל ההיבטים ההיסטולוגיים של הסרטן. הם השוו את הממצאים לרמות ה-PSA שנמצאו בסרום החולה ולמאפיינים אחרים שנבדקו לפני הניתוח.

במהלך תקופה בת 5 שנים נמצאו 90.97% מהגידולים הסרטניים ברי-מישוש בבדיקה רקטלית (DRE), הנפח הממוצע של הגידול הגדול ביותר היה 5.33cc, וחדירות הקפסולה הממוצעת היתה 1.54cm. בים השנים 1999-2003 פחתו ערכים אלה ל-16.76%, ל-2.44cc, ול-0.22cm, בהתאמה. רמות ה-PSA הממוצעות בסרום פחתו מערך של 24.74ng/mL לערך של 8.14ng/mL.

בעוד 6 מאפיינים מורפולוגים היסטולוגים נמצאו קשורים משמעותית לרמות ה-PSA בסרום בין השנים 1983-1988, ב-5 השנים האחרונות היה משקל הערמונית המאפיין היחיד שנמצא קשור לרמות ה-PSA בסרום.

החוקרים מציעים כי מה שהתרחש הוא שסרטן הערמונית מטופל ביתר, בהנתן העובדה שרוב הגברים יפתחו את המחלה במידה ויחיו למשך זמן מספיק ובהינתן שיעור התמותה הנמוך הקשור למחלה.

לכן, מסכמים החוקרים, השימוש הנרחב הנוכחי בסריקות רמות ה-PSA הינו בלתי-מוצדק. לטענתם, עד לגילוי סמן סרום טוב יותר לסרטן הערמונית יש לשים דגש על מתן טיפול טוב יותר במישוש זהיר של הערמונית, בעיקר כשהחולה בתנוחת ‘ברך-חזה’ על גבי שולחן הבדיקה.

הם מוסיפים כי סרטן הניתן למישוש מחייב כמעט תמיד מתן טיפול כלשהו.

J Urol 2004.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות פסיכולוגיות ותפקודיות ספציפיות לסרטן הערמונית שדווחו על ידי מטופלים בקרב גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך שנתיים לאחר האבחון: מחקר PREPARE Prospective Cohort

תוצאות פסיכולוגיות ותפקודיות ספציפיות לסרטן הערמונית שדווחו על ידי מטופלים בקרב גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך שנתיים לאחר האבחון: מחקר PREPARE Prospective Cohort

מקור: UROLOGY
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/06/2026

במחקר, שבוצע בכמה מרכזים בארה”ב, המטופלים בקבוצת המעקב דיווחו על תופעות לוואי נפשיות

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן