עליה בהיקף מתן מרשמים מחוץ להתוויות המאושרות לטיפול בילדים (Pediatrics)

בקרב רופאים העובדים במרפאות נרשמה עליה משמעותית בהיקף השימוש בתרופות סיסטמיות הניתנות לילדים מעבר להתוויות המאושרות, כך עולה מנתוני National Ambulatory Medical Care Survey לשנים 2006-2015, אשר פורסמו בכתב העת Pediatrics.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות, המגמות והסיבות למתן תרופות סיסטמיות מעבר להתוויות המאושרות לילדים בארצות הברית. הם התבססו על נתוני סקרים ארציים שהתמקדו ברופאים שעבדו במרפאות חוץ ובחנו את ההוראות לטיפול תרופתי מעבר להתוויות בילדים מתחת לגיל 18 שנים, על-בסיס ההתוויות המאושרות ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לפי גיל, משקל והתוויה.

מהנתונים עולה כי רופאים המליצו על לפחות תרופה סיסטמית אחת מעבר להתוויות המאושרות ב-18.5% מהביקורים, לרוב (74.6%) בשל מצב שעבורו התרופה לא-אושרה. השיעור היחסי של מתן הוראות לטיפול מעבר להתוויות המאושרות היה הגבוה ביותר בקרב יילודים (83%) ובמונחים אבסולוטיים, השיעור הגבוה ביותר תועד בקרב מתבגרים (322 הוראות מבין 1,000 ביקורים).

גורמים שנקשרו עם שיעור גבוה יותר של הוראות לטיפול מעבר להתוויות המאושרות כללו מגדר נקבי, תת-התמחויות, ריבוי-תרופות ומצבים כרוניים.

שיעורי השימוש בתרופות מעבר להתוויות והסיבות לצעד זה השתנו משמעותית עם הגיל. השיעורים היחסיים והאבסולוטיים של הוראות לטיפול מעבר להתוויות המאושרות עלו עם הזמן. מבין משפחות התרופות הנפוצות בשימוש, טיפול מעבר להתוויות המאושרות בנוגדי-היסטמינים ומספר תרופות פסיכיאטריות עלה עם הזמן, בעוד ששימוש מעבר להתוויות במספר משפחות תרופות אנטיביוטיות היה יציב או פחת עם הזמן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי רופאים בארצות הברית, העובדים במרפאות חוץ, ממליצים בשכיחות גבוהה על טיפול תרופתי לילדים מעבר להתוויות המאושרות לשימוש, עם שיעורים במגמת עליה, למרות מאמצים לאחרונה להגביר את בסיס העדויות ואישורי תרופות לילדים. ממצאים אלו עשויים לסייע בהדרכה, מחקר וקביעת מדיניות בכל הנוגע לשימוש בטוח ויעיל בתרופות בילדים.

Pediatrics 2019

לידיעה ב-MedPage Toda

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן