ההשפעה של השימוש באמצעי מדיה חברתית על הבריאות הנפשית (Lancet Child Adolesc Health)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Child and Adolescent Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין שימוש תדיר באמצעי מדיה חברתית ובין השפעה שלילית על הבריאות הנפשית. קשר זה עשוי לנבוע מחשיפה למעשי בריונות ברשת, חסך שינה, או ירידה בפעילות גופנית והיה בולט במיוחד בבנות צעירות.

החוקרים השלימו ניתוח משני של נתונים ממחקר Our Future Study, מדגם מייצג שכלל 12,866 צעירים בגילאי 13-16 שנים באנגליה. הם בחנו את היקף השימוש במדיה חברתית (משימוש שבועי או פחות מכך ועד שימוש בהיקף של מספר פעמים ביום) בגל הראשון (משתתפים בגילאי 13-14 שנים) עד הגל השלישי (משתתפים בגילאי 15-16 שנים) של המחקר. הם בחנו את הבריאות הנפשית בגל השני באמצעות שאלון GHQ12 (General Health Questionnaire), כאשר מדד של שלוש נקודות ומעלה העיד על מצוקה פסיכולוגית, כמו כן, הם בחנו את הבריאות הכללית בגל השלישי (שביעות רצון מהחיים, תחושת חיוניות, שמחה וחרדה, עם דירוג בין 1-10 נקודות). בנוסף, החוקרים בחנו את החשיבות של חשיפה לבריונות ברשת, חסך שינה ופעילות גופנית.

שימוש תדיר מאוד באמצעי מדיה חברתית עלה מהגל הראשון עד הגל השלישי: מ-34.4% ל-61.9% בבנים ומ-51.4% ל-75.4% בבנות. שימוש תדיר מאוד במדיה החברתית בגל הראשון ניבא מדדי GHQ12 גבוהים יותר בגל השני בבנות (יחס סיכויים מתוקן של 1.31, p=0.014) ובבנים (יחס סיכויים מתוקן של 1.67, p=0.0009).

המשך שימוש תדיר מאוד במדיה החברתית לאורך הגלים הראשון והשני ניבא בריאות כללית ירודה רק בבנות (יחס סיכויים מתוקן של 0.86, p=0.039, לשביעת רצון מהחיים; יחס סיכויים מתוקן של 0.80, p=0.0013 לשמחה; ויחס סיכויים מתוקן של 1.28, p=0.0007, לחרדה).

תקנון לחשיפה לבריונות ברשת, שינה ופעילות גופנית החלישה את הקשר בין שימוש במדיה החברתית ובין מדדי GHQ12 גבוהים, שביעות רצון מהחיים, שמחה וחרדה בבנות, כך שפרט לקשר עם חרדה, יתר הממצאים לא נותרו מובהקים סטטיסטית. עם זאת, הקשר עם מדד GHQ12 גבוה בבנים נותר מובהק סטטיסטית.

החוקרים קוראים לשקול שילוב התערבויות לשיפור הבריאות הנפשית במטרה למנוע או לשפר את העמידות לחשיפה לבריונות ברשת ולהבטיח שינה מספקת ופעילות גופנית הולמת בצעירים.

Lancet Child Adolesc Health. Published online August 13, 2019

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן