סירוב לקבלת חיסונים מעלה את הסיכון בקרב מחוסנים ולא-מחוסנים (JAMA)

במאמר שפורסם בחודש מרץ בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי למעלה מ-50% מהמקרים לאחרונה של חצבת בארצות הברית אירעו בילדים שהוריהם סירבו לקבלת חיסונים, ולפחות רבע מהמקרים של שעלת תוארו בחמד ההתפרצויות הגדולות ביותר במדינה תועדו גם בקרב אוכלוסיות לא-מחוסנות או עם שיעורי חיסון נמוכים.

מטרת סקירת הספרות הייתה לבחון את הקשר בין עיכוב בחיסון, סירוב לקבלת חיסונים, או פטור מקבלת חיסונים ובין האפידמיולוגיה של חצבת ושעלת, שתי מחלות הניתנות למניעה ע”י חיסונים עם התפרצויות לאחרונה בארצות הברית.

החוקרים ערכו חיפוש ב-PubMed עד 30 בנובמבר, 2015, אחר דיווחים אודות התפרצויות חצבת בארצות הברית שאירעו מאז שהוכרז של חיסול הזיהום הנגיפי בארצות הברית (לאחר 1 בינואר, 2000), ושעלת מאז שיעורי ההיארעות הנמוכים ביותר של הזיהום בארצות הברית (לאחר 1 בינואר, 1977), ואחר מחקרים להערכת הסיכון למחלה בהקשר של עיכוב או פטור מהחיסון.

החוקרים זיהו 18 מחקרי חצבת שתיארו 1,416 מקרי חצבת ו-56.8% ללא היסטוריה של חיסון לחצבת. מבין 970 מקרי חצבת עם נתונים מפורטים אודות החיסונים, 574 מקרים היו לא-מחוסנים למרות התאמה לחיסון ו-405 (70.6%) מהם קיבלו פטור לא-רפואי (למשל פטור מסיבות דתיות או פילוסופיות, בניגוד להתוויות-נגד רפואיות).

מבין 32 דיווחי התפרצות שעלת, שכללו 10,609 מקרים עליהם היו נתוני חיסון, בחמש האפידמיות הגדולות ביותר במדינה היו שיעורים משמעותיים של נבדקים לא-מחוסנים או עם שיעורי חיסון נמוכים. עם זאת, מספר התפרצויות שעלת אירעו גם באוכלוסיות עם שיעור מחוסנים גבוה, עדות להיחלשות של החסינותץ תשעה דיווחים (שתיארו 12 התפרצויות) סיפקו נתונים מפורטים אודות החיסונים אודות מקרים לא מחוסנים; ב-8 מהתפרצויות אלו , בין 59% ל-93% מהמטופלים הלא-מחוסנים לא חוסנו באופן מכוון.

שיעור משמעותי של מקרי חצבת בארה”ב בעידן שלאחר חיסול הזיהום תואר בחולים שבאופן מכוון לא חוסנו כנגד הזיהום הנגיפי. התופעה של סירוב לחיסון לוותה בסיכון מוגבר לחצבת בקרב מסרבי חיסונים ובקרב מחוסנים. למרות שהישנות שעלת יוחסה להיחלשות החסינות וגורמים אחרים, סירוב חיסון עדיין מלווה בסיכון מוגבר לשעלת בחלק מהאוכלוסיות.

JAMA. 2016;315: 1149-1158

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עקומת גדילה בפגים

עקומת גדילה בפגים

מקור: Seminars in Perinatology
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|12/05/2026

המאמר מציג סקירה מקצועית ומקיפה של המלצות מומחים (הכוללות ארגונים כגון AAP ו־ESPGHAN) בנוגע ליעדי הגדילה של פגים (Preterm neonates), תוך שימת דגש על נטישת הגישה של ‘מידה אחת מתאימה לכולם’ לטובת הערכה מותאמת אישית

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

חיזוי התפתחות שפה בילדים לאחר השתלת שבלול באמצעות AI

מקור: JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|11/01/2026

אפילו ששתל שבלול הוא הטיפול היעיל ביותר לחירשות עמוקה בילדים, קיים שוני רב בתוצאות השפתיות. המחקר נועד לבדוק אם מודל בינה מלאכותית (Deep Learning) יכול לנבא את ההצלחה השפתית על בסיס הדמיה טרום־ניתוחית.

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

יעילות קורטיקוסטרואידים במתן פומי לצפצופים חריפים בגיל טרום בית ספר (The Lancet Respiratory Medicine)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/11/2024

האזינו כעת למגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 5: קורטיקוסטרואידים במתן פומי יעילים בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לְאסתמה (בדרך כלל נצפים בילדים בני 6 ומעלה), אך אין להם השפעה בטיפול בצפצופים חריפים הקשורים לברונכיוליטיס (בדרך כלל נצפים בילדים מתחת לגיל 12 חודשים). כך עולה מסקירה שיטתית וממטה אנליזה חדשה שפורסמה ב- The Lancet Respiratory Medicine.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן