האם הגבלת צריכת פרוקטוז בילדים תפחית הצטברות שומן בכבד? (מתוך כנס ENDO)

הגבללת כמות הפרוקטוז שאוכלים ילדים, אך לא הקלוריות, עשויה להביא להפחתת השומן הכבדי וההמרה של סוכר לשומן בכבד, כך עולה מנתונים חדשים, שהוצגו במהלך הכנס השנתי ENDO 2015 במהלך חודש מרץ.

מדגם המחקר כלל 40 בנים ובנות בגילאי 9-18 שנים, ממוצא לטיני ואפריקאי-אמריקאי, שצרכו באופן קבוע מזונות עתירי-סוכר, סוכריות, מיצים ומשקאות, עם צריכת פרוקטוז ממוצעת של מעל 50 גרם ביום.

ממוצע סטיות תקן של מדד מסת הגוף עמד על 2.4 ובכל המשתתפים תועדה לפחות הפרעה אחת נוספת המתאימה לתסמונת מטבולית, כלומר, היפרטריגליצרידמיה, היפראינסולינמיה, הפרעה בריכוז סוכר בצום, עליה ברמות ALT ואקנטוזיס. ילדות שהרו, צרכו אלכוהול או טבק, עברו ניתוח בריאטרי, סבלו מיתר לחץ דם לא-מאוזן, תת-פעילות של בלוטת התריס או נטלו תרופות לאיזון סוכרת או כולסטרול בדם, לא נכללו במחקר.

במשך עשרה ימים, החוקרים סיפקו לידלים את כל הארוחות, שכללו אותה כמות קלוריות וחומרי תזונה כמו הדיאטה הרגילה שלהם. השינוי היחיד היה החלפת סוכר בפחמימות מורכבות, דוגמת ירקות, לחם ופסטה.

הילדים נשקלו כל יום לצד תקנון של המשקל למשקל הבסיס. למוצרי המזון הוכנסו גלאי איזוטופים יציבים, כאשר בדיקות דם שימשו להערכת ההמרה של סוכר לשומן בכבד והחוקרים קבעו את אחוז השומן הכבדי באמצעות בדיקת ספקטרוסקופיה.

החוקרים מסבירים כי מהנתונים עולים שני ממצאים עיקריים. הראשון הוא כי גם כאשר הצריכה הקלורית והמשקל נותרים קבועים, הגבלת צריכת פרוקטוז הביאה לשיפור ייצור ואחסון שומן בכבד. שנית, השיפור אירע במהירות רבה בתוך עשרה ימים. העובדה כי חל שיפור בנבדקים אינה מהווה מקור להפתעה, אך מהירות הופעת השיפור הפתיעה מעט את החוקרים.

הפסקת צריכת משקאות ומוצרי מזון מהועבדים המכילים פרוקטוז הינה אמצעי יעיל מאוד לשיפור השומנים בדם ולהפחית את ההשפעות המזיקות. להפסקת צריכת מוצרי מזון ומשקאות מעובדים עם תוספי סוכר עשויה להיות השפעה מרחיקת לכת על בריאות הציבור.

ENDO 2015

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן